М'ЯСО: КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА?

Я люблю м'ясо, і вважаю, що шкідливе воно, напевно, лише тоді, якщо ним зловживати. А в міру воно навіть корисне і необхідне, оскільки там є білки і мікроелементи, які потрібні для організму. 



В даний час все більше людей стають прихильниками вегетаріанства. Проте саме м'ясо є універсальним продуктом, який з одного боку є енергоємним, а з іншого, містить унікальний комплекс незамінних амінокислот. За амінокислотним складом білки м'яса відповідають структурі людського тіла, і тому відповідають потребам організму. 
Переважним компонентом м'яса є жири. Вченим відомо, що біологічна роль тваринних жирів унікальна, адже вони є джерелом поліненасичених жирних кислот та жиророзчинних вітамінів. Харчова цінність жиру залежить також від його виду і складу, бо тваринні жири в своїй фізіологічній характеристиці нерівноцінні. Наприклад, у свинячому жирі поліненасичених жирних кислот більше, ніж у яловичому і баранячому. 
У м'ясі також багато вітамінів (особливо групи В), мінеральних та екстрактивних речовин; останні сприяють відділенню травних соків, а значить, засвоєнню їжі. 
Ну а для кулінарів, м'ясо - продукт, з якого можна приготувати тисячі різноманітних страв. Однак, необхідно пам'ятати, що надмірне споживання м'яса підвищує навантаження на печінку, подразнює нирки, створює передумови для розвитку ожиріння. 
Існують незаперечні факти взаємозв'язку високого споживання м'яса населенням в деяких країнах і високою смертністю в них від серцево-судинних і ракових захворювань. Є також дані про те, до чого призводить надмірне споживання білка - підвищення кислотності, остеопорозу, накопичення в організмі токсичних речовин, додаткового навантаження на нирки і печінку. Але, тим не менше, більшість медиків схиляються до того, що не можна зовсім виключати м'ясо з раціону людини, особливо дітей та активної здорової частини населення, оскільки вважається, що рослинна їжа не в змозі повністю задовольнити потреби людини в амінокислотах і інших речовинах. Просто потрібно знати, що вживати, і головне - скільки. 
Наукою про харчування м'ясо великої та дрібної рогатої худоби, свиней, кролів та свійської птиці віднесено до джерел харчових білків першого класу, тобто до продуктів харчування, білки яких у значних кількостях містять всі незамінні амінокислоти.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)