Вчимося готувати розсипчастий рис!


Як правильно готувати рис?

Рис був, є і, швидше за все, залишиться однією з найбільш популярних злакових культур на нашій планеті. Цей кулінарний хамелеон, що чудово поєднується з овочами та фруктами, м'ясом і рибою, був відомий людині ще шість тисячоліть тому. Про це свідчить знайдений під час археологічних розкопок посуд із залишками рису, а також давньоіндійські і древньокитайські рукописи.

У незапам'ятні часи рис завоював серця азіатів і став найважливішою частиною їхніх кулінарних традицій. У Росії цей чудовий злак з'явився приблизно триста років тому і відразу ж вдало вписався в національні кулінарні традиції. Сьогодні кожен знає, що рис чудово підходить для приготування супів, плову, може бути добавкою до салатів або ж окремим блюдом. Однак далеко не всі здогадуються про його користь та розмаїття сортів. Також мало хто знає, як правильно готувати рис. Саме на ці питання я постараюся відповісти у своїй статті.

 Сузір'я корисних властивостей в рисовому зерні

Рис здатний не лише наситити організм, задовольнити його енергетичні потреби. Користь рису полягає також у тому, що цей злак здатний забезпечити організм важливими харчовими компонентами.

Для ілюстрації цього твердження розглянемо склад рису. В 100г цього продукту міститься:
• 6,4 г білків;
• 72,5 г вуглеводів;
• і всього лише 0,9 г жирів!
• А також 70 мг калію;
• 30 мг кальцію;
• 38 мг магнію;
• 104 мг фосфору.
Всі ці речовини необхідні організму для нормальної життєдіяльності.

Варто зауважити, що в оболонці рису знаходяться вітаміни РР і групи В, клітковина, фолієва кислота, мінерали та амінокислоти. Тому найбільш корисним є нешліфований рис, його потрібно якомога частіше включати в раціон.
Але цим користь рису не вичерпується. Він не просто здатний забезпечити наш організм набором найважливіших компонентів, але і може виводити шкідливі речовини! Рис стане прекрасною основою дієти для людей, які бажають скинути зайву вагу.

Якому сорту надати перевагу або дика користь від дикого рису!

Для успішних кулінарних експериментів важливо не тільки знати, як правильно готувати рис, але і розумітися в його сортах. Адже різні сорти підходять для різних страв. Сьогодні на полицях магазинів можна зустріти великий асортимент сортів рису. Всі вони відрізняються за кольором, способом обробки, корисними властивостями і часом приготування. Перед покупкою рису придивіться до форми і довжини рисового зерна.
Саме від них буде залежати, чи вдасться вам приготування задуману страву!

Довгозернистий рис.
Найбільш популярний різновид рису. Зернята його тонкі, довжиною півсантиметра і більше. Його особливість полягає в тому, що він не злипається при варінні. Він застосовується у величезній кількості страв, але найчастіше використовується як гарнір до м'яса або риби.

Середньозернистий рис.
Зерна овальної форми довжиною 3-5 мм вкажуть на те, що перед вами ідеальний інгредієнт для супу, паельї або різотто. Він містить більше крохмалю, ніж довгозерний і вбирає велику кількість води, надаючи страві в'язку консистенцію.

Круглозернистий рис.
Якщо ви вирішили приготувати улюблену страву англійців - пудинг, то вибирайте рис круглої форми. Він найактивніше вбирає воду і добре злипається. Саме цей вид рису використовують для приготування суші, запіканок і десертів.

Також зверніть увагу на колір зерна. По ньому можна визначити, наскільки корисний рис.

Білий рис.
Найчастіший гість на нашому столі. Однак це не дуже добре, оскільки білосніжний колір вказує на те, що рис був підданий шліфовці і втратив велику частину корисних властивостей. Сьогодні нам доступний пропарений рис. Він має жовтуватий відтінок. За рахунок парової обробки в ньому збережені корисні компоненти. Плюсом також є те, що цей вид рису ніколи не злипається. Однак він дещо поступається іншим видам за смаковими властивостями.

Коричневий рис.
Один з найкорисніших сортів. У ньому збережені оболонки, що несуть максимум користі. Такий рис обов'язково потрібно включати в раціон дітей і літніх людей.


Дикий рис.

Його все частіше можна побачити в упаковках упереміж з довгозерний рисом. Дикий рис має характерний чорний колір і видовжену форму. Він дуже корисний, оскільки містить велику кількість вітамінів, мінералів і клітковини.

Також стане прекрасним гарніром для рибних страв.

На цьому все розмаїття сортів рису, звичайно, не закінчується. Сотні сортів, недоступні нам, користуються популярністю в інших куточках світу.

Як правильно готувати рис?

Існує два класичних способи приготування рису: західний і східний.

Східний спосіб: промийте рис 3-5 разів. Налийте води в каструлю і доведіть до кипіння, посоліть за смаком і засипте рис. Закрийте кришкою і готуйте три хвилини на сильному вогні, дві хвилини - на середньому вогні і близько семи хвилин на слабкому вогні. Потім дайте рису постояти 12 хвилин, додайте трохи масла (чи олії) і ваш розсипчастий рис готовий.

Західний спосіб: щоб правильно готувати рис цим способом, вам буде потрібна сковорода. Злегка обсмажте на ній рис, а потім додайте води. Коли перша порція випарується, додайте наступну, і так до готовності. Саме так готують італійське різотто.



Рис для гарніру легко приготувати таким способом:
Візьміть 2 порції води і 1 порцію рису.
У киплячу підсолену воду засипте рис і, періодично помішуючи, готуйте близько 20 хвилин.
Рис повинен бути не дуже м'яким, злегка недовареним, а після закінчення варіння його потрібно добре промити.
Якщо ви використовуєте пропарений рис, то промивати не потрібно.
Щоб рис не злипався, можна в нього додати трохи масла (чи олії).

Смачного!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)