УРОКИ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В ШКОЛІ

За результатами опитувань, проведених серед учнів загальноосвітніх шкіл, та й з власного досвіду, можу впевнено сказати, що англійська мова присутня в списку улюблених предметів, і стоїть, як правило, на одному з перших місць. Безсумнівно, любов до предмету - це заслуга вчителів англійської мови, які підтримують постійний інтерес до предмету за допомогою різних нових методик і засобів навчання.
Як урізноманітнити уроки англійської мови в школі
Урок - це основна організаційна форма навчання в школі. У сучасного вчителя всього 45 хвилин для реалізації основної функції уроку - комунікативної. Безсумнівно, для успішного проведення заняття необхідно враховувати вікові особливості учнів та їх індивідуальні здібності. Часта зміна видів навчальної діяльності, від чотирьох до семи, забезпечить підтримку уваги протягом усього заняття.
Уроки англійської мови в школі непогано починати з розминки. Для учнів молодших класів це можуть бути скоромовки або короткі ритмівки. Розминка допоможе налаштувати учнів не тільки на «англійський лад», але й дозволить повторити деякі вивчені граматичні теми. Наприклад, при проведенні бесіди «Що ви встигли зробити сьогодні» у старших класах у якості розминки проходить повторення часу Present Perfect.
Лекційний спосіб подачі нового матеріалу на уроках англійської мови в школі навряд чи викличе живий інтерес учнів. Для школярів молодших класів ігрові моменти просто незамінні як при поясненні нових тем, так і при закріпленні вже вивчених. У віці 7-10 років у дитини існує потреба в грі. Вона допомагає формуватися особистісним якостям дитини та її ставленню до людей. Тому для ефективного проведення уроку англійською мовою в школі необхідно враховувати цей факт.
Перевірка домашнього завдання в середніх і старших класах буде менше нагадувати допит шпигуна біля дошки, якщо він буде проведений груповим способом. Робота в парах, перш за все, реалізує комунікативну функцію, стимулює проведення діалогів, сприяє зняттю мовного бар'єру. Слабші діти відчувають себе в групі впевненіше, також реалізуючи свої знання.
Особливу популярність останнім часом набуває метод проектів у старших класах. Учитель при цьому методі навчання відіграє роль організатора. Учні самостійно проводять дослідження по темі, займаються пошуком і обробкою інформації, оформленням отриманих результатів. Даний вид діяльності розвиває творчий потенціал особистості учня і, безсумнівно, підвищує інтерес до вивчення предмета.
Уроки англійської мови в школі повинні проходити в атмосфері емоційно-психологічного комфорту, що є одним з необхідних умов ефективного проведення заняття.


*************
Кабінет англійської мови
Кабінет англійської мови в школі - це маленький закордон для учнів. 
Оснащення кабінету технічними засобами навчання, дизайн кабінету, створення комфортного психологічного клімату відіграють важливу роль в процесі освоєння предмету і розвитку творчого потенціалу учнів.
Оформлення кабінету англійської мови
Існує багато прихильників так званих «чистих» кабінетів. Вони вважають, що всілякі плакати, стенди, портрети на стінах практично не мають коефіцієнта корисної дії і часто відволікають учнів від процесу навчання.
Можливо, але, на мій погляд, в штучних умовах просто необхідно передати дух країни, що вивчається. Подібний підхід не тільки підвищить мотивацію школярів, але і буде сприяти моральному та емоційному розвитку. Не зайвими будуть портрети видатних людей Великобританії, картини, що зображують пам'ятки, інформаційні таблиці та плакати. Головне, щоб кабінет не був ними перевантажений.
Специфікою предмету англійської мови є навчання спілкуванню. При спілкуванні необхідно бачити партнера, а це важко зробити, якщо ваш опонент, наприклад, при проведенні дискусії сидить на задній парті, а ви на першій. Хорошим рішенням цієї проблеми буде особлива постановка парт - по периметру, а ще краще, наявність круглого столу. Таким чином, положення «обличчям до обличчя» стимулює проведення діалогів і дискусій і допомагає зняттю мовного бар'єру.



Особлива роль відводиться технічному оснащенню кабінету англійської мови. Ефективність процесу навчання підвищує використання комп'ютера. Робота з різними навчальними програмами дозволяє не тільки тренувати пам'ять, але і значно підвищувати рівень володіння англійською мовою. Труднощі сприйняття англійської мови на слух допоможуть подолати DVD-та CD-програвачі. На жаль, у наших школах подібні технічні засоби не всім доступні, але якщо вони є, нехтування ними - непростима помилка. В умовах дефіциту мовного середовища перегляд фільмів англійською мовою не є марною тратою часу, на мою думку. Цей процес дозволяє поринути у світ «живої» англійської мови.
Методична та довідкова література в кабінеті англійської мови - також необхідний атрибут. Зазвичай це словники, довідники, книги та періодичні видання для роботи школярів і методичні посібники на допомогу вчителю.
Кабінет англійської мови - маленьке вікно в англомовну країну. Тому, чим більше сил вкладено в його оформлення, тим простіше учням буде налаштуватися на вивчення англійської мови.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)