Традиції,що зміцнюють сім'ю

Є сім'ї, в яких свято шануються традиції. Наприклад, щонеділі вся родина збирається за одним столом і віддає данину бабусиним стравам за особливим рецептом. А коли сходить сніг, вся чоловіча частина родини дружно вирушає на рибалку, з наметом і небагатослівними чоловічими розмовами біля багаття. Традиції - пережиток минулого чи запорука єдності сім'ї? Наскільки необхідно підтримувати вже сформовані традиції і чи варто докладати зусилля для створення нових? 




Традиції живуть в серці 

Традиційні посиденьки за обіднім столом деяким членам сім'ї можуть здаватися простою формальністю. Між тим, ідея таких посиденьок дуже корисна: хоча б іноді сім'я повинна збиратися в повному складі. І не просто збиратися, а спілкуватися, щоб не переривався зв'язок поколінь, щоб кожен з присутніх усвідомлював: він - частина великого, надійного цілого, йому є на кого покластися у важку хвилину. Величезне значення традиції мають для підростаючого покоління. Причому мова йде не тільки про підлітків, у відношенні яких традиції виконують виховну і дисциплінуючу функцію. Традиції важливі для найменших членів сім'ї. Коли одна і та ж подія відбувається регулярно і супроводжується безліччю позитивних емоцій, дитина відчуває, що навколишній світ наповнений спокоєм і стабільністю. Традиції стають частиною неповторних спогадів, які дитина візьме в доросле життя і потім передасть своїм дітям. Нарешті, традиції допомагають малюкові перейнятися гордістю за свою сім'ю: унікальну, зі своєю історією. 
Для того, щоб традиції зберігали свою цілющу силу, вони повинні бути побудовані на щирості. Механічне дотримання ритуалів, які складалися роками і з часом втратили актуальність, має цінність суто символічну. Нестача щирості відразу помітна: формальні посмішки, завчені фрази, нетерплячі погляди на годинник ... Традиції допомагають родині залишатися Родиною, тільки якщо знаходять відгук у серці. 

Ваш сімейний ексклюзив 

Добре, якщо у вашій родині вже є традиції, які з задоволенням усіма підтримуються. А якщо ні - їх можна створити. 
Простіше за все прив'язати традиції до свят. Проте Новий рік, 8 березня і дні народження - це занадто звично. А ви придумайте свої власні свята. Наприклад, річниця знайомства тата з мамою. День, коли ваш первісток сказав перше слово. Це буде свято виключно для вашої родини, і одним цим фактом він виділиться на тлі інших урочистостей. 
Повісьте де-небудь у домі «мотузочок пам'ятних подій». Кожного разу, коли відбувається щось значне, зав'язуйте вузлик. А потім, затишними сімейними вечорами, перебирайте вузлики і згадуйте, про що розповідає кожен з них. 
Заведіть традицію збирати фотографії. Не звичайні фото з відпустки, а пам'ятні. Зберіть всі старовинні знімки, які вам доступні, з яких усміхаються ваші пра-пра-прабабусі. Почніть з них альбом і додавайте фотографії народження дітей, весіль та інших значущих подій в житті вашої родини. На сімейних урочистостях цей альбом можна розглядати, згадувати, просити старших членів сім'ї розповісти про зображені на фото події. 
Заведіть корисну і приємну традицію дарувати один одному подарунки без приводу! Нехай мама виявляє час від часу троянду поруч з сумочкою, а тато - нову краватку. Залишайте один одному милі записочки. Так, звичайно, ви живете під одним дахом і завжди можете сказати один одному все, що захочете, але ж так приємно знайти вранці на столі аркуш паперу з написом: «Мамо, ти в мене найкраща». 
Такі дрібниці здатні подарувати позитивних емоцій більше, ніж помістилося б у великій скрині зі скарбами. Нехай найкращою традицією у вашій родині стане бажання дарувати близьким тепло, любов і взаєморозуміння.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)