Фарба для волосся без аміаку


Дуже  часто можна почути (і з власного досвіду знаю), що молоді дівчата, жінки фарбують волосся в домашніх умовах. Ми фарбуємося тон в тон, світліше або темніше, ніж наш природний колір волосся, але стан  волосся, як-то кажуть, залишає бажати кращого. Чому так відбувається? Та тому що ми вибираємо фарби для волосся, орієнтуючись на рекламу в ЗМІ або поради подруг. А фарби ці суцільно аміачні (перманентні). Так, без них не обійтися, коли ви хочете надати волоссю більш світлий відтінок або зафарбувати сивину. Але якщо ви фарбуєте волосся тон в тон (не світліше і не темніше свого природного кольору, а лише іншого відтінку) або темніше і якщо у вас не більше 20-30% сивини, то ваш вибір - фарба без аміаку та його замінників. 
Особисто я люблю експериментувати з кольором волосся, тому спробувала багато, навіть кардинально різних, відтінків і виробників фарб. Та зупинила свій вибір на безаміачній фарбі. Волосся набуває гарного відтінку і блиску. Як показує  мій досвід, напівперманентна фарба тримається на волоссі так само довго, як і перманентна. А змивається набагато красивіше. Колір просто поступово зникає.Волосся справді довго блищить, не тьмяніє...


З появою безаміачної фарби для волосся ми вбиваємо двох зайців - фарбуємо волосся, доглядаючи за ним, нітрохи не пошкоджуючи. Принаймні, про це заявляє виробник. Навколо фарби для волосся без аміаку в'ється багато міфів, деякі з них потребують якнайшвидшого розвінчання. Але спочатку потрібно розібратися в тому, що таке аміак, і що такого поганого він робить з волоссям, якщо ми так пристрасно прагнемо від нього відмовитися.

Аміак - це безбарвний газ (з'єднання азоту з воднем) з характерним різким запахом. У фарбі для волосся аміак виконує найважливішу функцію - він допомагає барвним речовинам проникнути вглиб волосяного стовбуру і закріпитися там для того, щоб забезпечити стійке фарбування.
Робить він це дуже просто - руйнуючи структуру волосся. У зв'язку з цим стійке аміачне фарбування і вважається настільки шкідливим, що виробники останнім часом намагаються запропонувати нам користуватись бережливішими засобами. Під ними і маються на увазі фарби, які не містять аміаку.
Відсутність аміаку ускладнює завдання надійного закріплення фарбувальних пігментів всередині волосся. Вони не можуть перебувати там довго, досить скоро залишаючи межі волосяного стовбуру, опиняючись в руслі проточної води, яка витікає в зливний отвір у ванній, коли ми миємо голову. Виходить, що безаміачна фарба, не пошкоджуючи волосся, гарантує безпечне, але зовсім нестійке фарбування. Але і це не зовсім вірно.
Дуже багато жінок схильні бачити в аміаку єдиний шкідливий компонент, який знаходиться у фарбі для волосся, хоча це зовсім не так. Не варто плутати аміак з перекисом водню, окислювачем, який руйнує натуральний пігмент волосся, роблячи можливим висвітлювання волосся і зміну кольору на декілька тонів.
Аміак і перекис водню - це злагоджений дует, необхідний для стійкого фарбування. Один його учасник руйнує структуру, інший проникає всередину, змінюючи колір волосся, щоб пігмент зміг прикріплятися до нього. І один, і другий шкідливі для волосся, тому що впливають на нього руйнівно. Якщо ми прибираємо аміак з фарби, то отримуємо дійсно набагато зручніше, менш термоядерне, але і менш стійке фарбування. Але окислювач залишається, якщо, звичайно, мова не йде про тонування.
Пройшли ті часи, коли безаміачним засобом для волосся могли бути лише відтінкові бальзами та шампуні, які існують і сьогодні. Вони не містять жодного компонента, який проникає у волосяний стовбур - їхній пігмент подібно акварельній фарбі покриває волосся зверху, блискавично змиваючись, у декого навіть після 1-го миття голови. Вони як раз абсолютно безпечні.
Сучасні виробники фарби для волосся, яка тримається іноді навіть до 6 тижнів, залишають незначний відсоток перекису, аміак замінюючи іншою, менш шкідливою речовиною, яка необхідна для стійкості кольору. Така фарба відноситься до розряду напівперманентних (нестійких) і рекомендується жінкам з пошкодженим волоссям або тим, хто не бажає кардинально змінювати свій колір, лише підтримуючи насичений природній відтінок, трохи його коригуючи.
Заява виробника про те, що фарба тримається до 4-6 тижнів, не означає, що протягом цього часу ви збережете колір, який отримали відразу після фарбування. Весь цей час він буде вимиватися, іноді залишаючи на волоссі неприємний рудуватий відтінок, на який так часто скаржаться жінки, і тоді фарбування треба буде повторити раніше.

Коментарі

  1. Безаммиачные краски для волос намного щадяще действуют на волосы и в продаже они имеются с хорошим выбором, конечно все равно подбор необходим, но это не проблема

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)