Уолт Дісней та його герої

Година мистецтва для читачів – учнів 5-6 класів.

Знайомство з світовою культурою сприяє естетичному вихованню юних читачів. Серед великих імен людства відоме ім'я Уолта Діснея - великого майстра мультиплікації і поки що єдиного класика мультиплікаційного кіно. Розкрити чарівний і добрий світ казок Уолта Діснея читачам-учням 5-6 класів допоможе година мистецтва "Уолт Дісней та його герої". Під час підготовки і проведення години мистецтва доцільно оформити тематичну поличку "Чарівний світ Уолта Діснея",куди помістити матеріали,що є в бібліотеці про цього майстра мультиплікації. Тут знайдуть своє місце і малюнки дітей по улюблених мультфільмах. Якщо є можливість – записати музику до мультфільмів Уолта Діснея і використати її під час заходу. Разом з дітьми можна згадати казки Уолта Діснея: "Белоснежка и семь гномов", "Бонго", "Бемби", "Меч в камне", "Питер Пен", "Дамбо", здійснити уявну мандрівку по казках відомого мультиплікатора. 
Народився Уолт Дісней 5 грудня 1901 року в американському місті Чікаго. Уолт був четвертою дитиною у великій сім'ї середнього достатку. Ще змалку хлопчик багато малював і мріяв дістати художню освіту. Але грошей вдалося заробити лише на один рік навчання в академії мистецтв у Чікаго. Покинувши академію, Дісней переїхав до Канзас-Сіті, де спершу працював художником у журналах, а потім почав малювати і знімати коротенькі мультиплікаційні фільми, які він називав "сміхограмами". Проте ці мультфільми великої популярності Діснею не принесли. У 1923р. Уолт переїжджає до Голівуду - центру американської кінопромисловості. Саме тут він створює свій перший багатосерійний фільм із досить цікавим персонажем. Дісней сам вигадав цей персонаж, сам його малював, сам писав сценарії, знімав фільми. За короткий час було випущено 26 серій мультфільму. Глядачам він сподобався і став надзвичайно популярним.
Запитання: Назвіть головного героя цього мультфільму?
Відповідь: Кролик Освальд.
Але, на жаль, перша спроба Діснея створити свого постійного героя кролика Освальда була невдала. Хазяїн кіностудії, де знімався серіал про кролика, привласнив собі цього цікавого персонажа і для продовження випуску серій найняв інших художників. А Дісней, залишившись без роботи, без грошей, змушений був шукати собі теми для своїх мультфільмів. І йому пощастило. Разом зі своєю дружиною Ліліан він створив такого персонажа, який ще більше сподобався глядачам. Мультфільм із новим героєм народився 1928 року і мав назву "Пароплав Віллі". Слід зазначити, що він є першим у світі звуковим мультфільмом. Доречі, Уолт Дісней сам його озвучив.
Запитання : Назвіть головного героя цього мультфільму? 
Відповідь : Міккі Маус.
Уолт Дісней створив перший у світі звуковий мультфільм. Проте на цьому він не зупинився. У 1933 році Дісней приголомшив глядача своєю першою кольоровою стрічкою, яка мала назву "Квіти та дерева". А згодом великий майстер мультиплікації починає працювати над своїм першим повнометражним мультфільмом. Фільм вирішено було знімати за мотивами відомої казки. Але пос-тановка цієї стрічки вимагала великих витрат. Хоча Дісней був дуже відомий як режисер, жоден банк не давав йому позики. Уолту казали: "мультики" – це цікаво, але повнометражний мультфільм - це несерйозно. І Діснеєві не лишилося нічого, як спродати все своє майно і умовити родичів вчинити так само. Дісней ризикнув - і переміг. Фільм зібрав, величезну кількість глядачів і приніс прибуток у 8 млн. доларів. Саме на ці гроші була створена одна з величезних телекомпаній у Голівуді - "Уолт Дісней продакшн".
Запитання : Назвіть ім'я головної героїні першого діснеївського повнометражного мультфільму? 
Відповідь : Білосніжка.
Як відомо,Уолт Дісней сам вигадував сюжети для мультфільмів. Такі герої, як Міккі Маус, кролик Освальд, Дональд Дак - плід його фантазії. Проте є чимало фільмів, які майстер мультиплікації створював за творами відомих письменників. Так,стрічка "Аліса у країні чудес" була знята за казкою Льюіса Керрола,  "Піноккіо" - за казкою Коллоді, "Білосніжка і сім гномів" - за казкою Шарля Перро. Серед повнометражних фільмів Діснея слід виділити ще один, створений за фантастичною повістю австрійського письменника Фелікса Зальтена. Зроблена за роки Другої світової війни, картина оспівувала життя, природу, закликала до збереження навколишнього середовища.
Запитання : Як називається цей мультиплікаційний фільм? 
Відповідь : "Бембі".
Друга світова війна стала причиною багатьох змін у творчості Діснея. Деякі художники залишають студію Уолта, і велика діснеївська телекомпанія зазнає збитків. Але із цієї першої ситуації вихід було знайдено. Дісней точав знімати документальні фільми про тварин. Для цього півтора десятка операторів роз"їхалися по багатьох країнах світу і знімали тварин де тільки можливо - у пустелях, на воді, під водою. Ці телефільми мали великий успіх. До того ж Дісней захопився постановкою художніх фільмів з акторами. На екран виходять стрічки "Острів скарбів","Робін Гуд","80 тисяч миль під водою" та ін. Уолт Дісней був надзвичайно багатогранною,енергійною людиною. Він перший у світі створив звуковий мультфільм, одним із перших почав робити кольорові мультфільми. Під керівництвом Діснея вийшли на екран сотні фільмів про тварин, десятки художніх кінострічок. За свої роботи Уолт отримав 29 премій Оскар. Але й цим не обмежилась ділова та мистецька активність Діснея. 1955 року неподалік від Голлівуду Уолт Дісней зробив ще одне відкриття.
Запитання : Що було відкрито Діснеєм у 1955 році? 
Відповідь : Діснейленд.
Діснейленд - парк розваг, де можна познайомитися з героями картин Діснея, здійснити захоплюючі подорожі у світ фантастики... Діснейленд став останнім улюбленим витвором великого майстра мультиплікації. В США є таке поняття як "людина, яка сама себе створила". Це повністю відноситься до знаменитого мультиплікатора Уолта Діснея. Починаючи з нуля, він не тільки втілив у життя свою мрію - створювати мультфільми, набув світового визнання і став багатим, а також зміг повести у захоплюючий світ своєї фантазії дітей всієї земної кулі. Приклад життя і творчості Уолта Діснея переконує в тому, що коли у людини є велика мрія, вона обов'язково збудеться за умови наполегливої праці.

Література:
Будилов М. Неутомимый Дисней//Костер.- 1997.- № З.- С.21. Волшебник XX века. Мир отмечает 90-летие со дня рождения Уолта Диснея//Перемена,- 1991.- 18 дек.
Уолт Дісней: Бесіда//Розкажіть онуку.- 1998.- № 1-2.- С.49. Диснейленд//Веселые медвежата.- 1998.- № 2.- С.25. Диснейленд//Сто великих чудес света.- М. ,1998.- С.503-509.
Жизнь и сказки Уолта Диснея.- К.: Престо-Н, 1994.- 368с. Как восьмилетний разносчик газет стал миллионером : Уолт Дис-ней//Барвінок.- 1992.- № І.-_С.І8.
Курчевский В. Уол Дисней - волшебник мультипликации//Юный художник.- І988.- № 3.- С.43-45; № 4.- С. 17-19. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)