Як правильно вчити дітей англійської мови


Починати вчити англійську мову для найменшеньких діток треба з трьох років, коли дитина вже вміє говорити рідною мовою, коли у неї сформувалися уявлення, на які можна опиратися при вивченні іноземної. Якщо дитина ще погано говорить по-українськи, не знає назв овочів, фруктів, основних кольорів, не вміє рахувати до десяти, тоді краще малюкові почати вчити англійську мову пізніше.


Навчальні посібники та ігри
Спеціально для малюків створені чудові підручники з англійської мови: "Max & Millie's" (це для наймолодших) і "Pebbles". Одна і та ж тема, одні і ті ж слова англійською мовою повторюються по кілька разів і закріплюються численними вправами, адже малюки не тільки швидко все запам'ятовують, а й вмить забувають.Спочатку потрібно говорити українською, але частка рідної мови повинна поступово зменшуватися і до кінця першого року звестися до мінімуму; нове вводиться таким методом: англійська - переклад - знову англійська. В кінці року малюки оволодіють англійською мовою на побутовому рівні і зможуть самостійно складати речення.
Комп'ютерні ігри з вивчення англійської для малюків, можна використовувати просто як інший вид діяльності. Відповідні ігри - English Games, Playroom і Words Alive.
Малюк сам любить бути вчителем англійської мови. Можна дозволяти йому пограти у викладача - так, до речі, краще запам'ятовується матеріал. Якщо хтось з дітей багато пропустив, прихворів, добре, щоб вся група разом з викладачем пояснила йому пропущене - так вони і самі повторять. Але навіть під час хвороби краще дізнаватися домашні завдання і виконувати їх. У нашій практиці рідко зустрічається, що дитина хворіла більше двох тижнів. Але якщо хтось дуже відстав, виходом може бути перевід в іншу групу, де вивчають англійську для малюків. Завдань краще ставити небагато: повторити пісню, яку вчили на уроці, розфарбувати що-небудь.


Фонетика і граматика
Малюкам трирічного віку обов'язково треба включати в англійську мову фонетичні вправи. У багатьох з них погана дикція навіть рідною мовою. Це можна робити в ігровій формі, проводити розминки-фізкультхвилинки. Неодмінно треба давати вправи для розвитку дрібної моторики пальців, щоб готувати малят до письма. У три роки це розфарбовування, далі з'являються більш складні дії: обвести контур, вирізати і склеїти. У шість-сім років вони починають писати.
Граматики англійської мови, як такої, малюків поки вчити не варто.Вони збирають словниковий запас, поступово в їхній мові з'являються певні конструкції, які плавно вливаються в мову. Граматика з'являється у 8-9 років.
У кожен новий рік навчання малюків англійської додають новий пласт мови, який накладається на попередній. Діти багато разів повторюють пройдений матеріал, розуміють, як вживати в мові вивчене, і англійська мова в малюків не плутається з рідною, як це буває, коли дитина занурюється в інше мовне середовище.Хіба що, коли малюкові дуже подобається мова, він може користуватися англійськими словами просто заради задоволення, він так грається. Скажімо, просить маму дати йому "an apple".


Розклад занять
Для того, щоб від уроків був ефект, малята повинні займатися англійською мовою не менше трьох разів на тиждень, а з п'яти років можна по два рази на тиждень. Причому, якщо трьохлітки займаються не більше сорока хвилин, п'ятирічки займаються вже півтори години. Якщо англійська мова йде добре, малюку подобається і батьки "за", то можна збільшити і кількість годин.
При вивченні англійської мови малюки швидко втомлюються, тому кожні 7-10 хвилин потрібно змінювати вид діяльності. Якщо добре це продумати, проблем з дисципліною буде набагато менше. Звичайно, буває, що який-небудь малюк розкапризується, залізе під стіл або прилипне до вікна і буде там стояти. Тоді це справа вчителя – «втягнути» дитину в загальну роботу: "Міша дивиться у вікно. Ходімо всі дивитися у вікно. Якого там кольору будинок?". Якщо дитині цікаво - всі капризи забуваються.
Не треба чекати від дітей результатів відразу, особливо протягом першого місяця занять. Малюки усмоктують все, як губка, але віддача починається далеко не відразу. Деякі просто соромляться і лише через кілька місяців виявляється, скільки вони насправді знають. Незручність створює проблеми на перших порах, так що спочатку батьки можуть бути присутніми на заняттях. Через якийсь час діти втягуються, і батьки пересідають ближче до дверей, а після кількох занять зовсім покидають клас.


Кілька слів про вчителів...
Якщо у батьків є сумніви щодо якості занять, їм варто поговорити з вчителем, зазвичай цього вистачає, щоб зрозуміти, чи можна довіряти цій людині свою дитину чи ні. Ще краще - сходити на урок. Якщо все відбувається українськоюмовою, якщо діти весь урок сидять за партами і більше нічого не роблять - навряд чи від таких уроків є користь.
Хороший вчитель на заняттях англійською мовою з малюками обов'язково чергує види діяльності, причому, оскільки в три роки дитині важко тримати олівець, обов'язково повинні бути вправи для пальчиків, а не тільки суцільне вивчення англійської мови. Подивіться, якою літературою користується ваш педагог - це повинен бути один певний підручник, але до нього - маса додаткового матеріалу. Обов'язковою є система викладання англійської мови малюкам - дитсадкові заняття часто грішать саме безсистемністю. Треба з'ясувати, що викладач взагалі збирається давати в цьому році, в наступному - в серйозного вчителя обов'язково є свій план. Словом, головна порада - віддати малюка в гарні професійні руки.


Поради батькам
Батькам, які хочуть, щоб малюк вчив англійську мову, можна дати ще декілька порад.
Самостійне навчання дитини англійської. Не намагатися вчити його самостійно, якщо у вас немає спеціальної освіти у галузі педагогіки та іноземної мови: адже ви не станете вчити дитину музиці або танців, якщо не вмієте танцювати або погано знаєте ноти. Так само і з англійською мовою.До речі, ми помічали, що професійні вчителі намагаються віддавати своїх дітей іншому педагогу, а люди з дуже невеликими знаннями прагнуть навчати самостійно. Розмовляти з малюком на англійській мові теж має сенс тоді, коли ви самі вільно володієте мовою: краще не нав'язувати йому зайвих помилок і неправильної вимови. До речі, професіонали, які вчать своїх дітей, як правило, більш вимогливі до них, а це теж не завжди добре.
Англійська у дитячому садку. Якщо ваш малюк займається англійською мовою у садку, не слід покладати на це надто великі надії. Як правило, в садку мовою займаються так само, як фізкультурою: несерйозно, для розваги. До нас іноді приводять малюків, які вже займалися англійською в садках. Поговориш з ними - і з'ясовується, що вони нічого не знають.
Продовження навчання мови. Все частіше у школах з вивченням іноземної мови учнів ділять на групи за рівнем їх підготовки з іноземної мови. До цього часу Ваш малюк англійську мову знає вже досить добре. Добре було б віддати дитину в групу для продовжуючих навчання, але якщо такої групи немає, можна просто продовжувати заняття англійською мовою для малюків незалежно від школи, на додаток до неї.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)