Організація занять з іноземної мови для дітей дошкільного віку


Дані рекомендації містять відповіді на найбільш поширені запитання щодо занять з іноземної мови із дошкільниками і покликані в першу чергу допомогти отримати уявлення про роботу з навчання малюків іноземної мови. Рекомендації ні в якому разі не є еталоном, це лише приклад, один із багатьох способів роботи з дошкільнятами.
Мова йде про навчання іноземній мові після того, як дитина опановує рідну. Дана інформація буде корисна насамперед для викладачів, вчителів іноземної мови, які працюють з дошкільнятами, а також для батьків, які самостійно навчають дитину, або для батьків, які бажають вибрати для малюка педагога-професіонала. Адже часто з дітьми працюють люди некомпетентні, але які вміють зробити собі рекламу і створити зовнішнє враження.

Спочатку про кількість дітей в групі. Виходячи з мого особистого досвіду, можу сказати, що найкращі результати досягаються в групі дітей з 5-7 чоловік. Менша кількість дітей утрудняє групову роботу (для тренування і закріплення матеріалу), а в групах більше 7 дітей виникають складності з використанням форм індивідуальної роботи. Реально на практиці зазвичай добре вдаються заняття в групах до 10 осіб.
При роботі в групах понад 10 осіб вже знижується ефективність занять. У таких групах добре проводити узагальнюючі, підсумкові заняття, а також розучувати пісні (з музичним супроводом). Але постійно працювати у великих групах недоцільно, так як індивідуальна робота практично не представлена ​​і, як наслідок, у дітей слабо розвинена вимова, "говоріння" і аудіювання.
Тривалість заняття іноземною мовою з дітьми 3-річного віку становить 15 хвилин, з 4-літками можна працювати 20-25 хвилин, для 5-річних дітей оптимальна тривалість заняття складає 25-30 хвилин, а з 6-літками можна працювати до 35 хвилин.
Для того, щоб правильно організувати проведення заняття, потрібно чітко уявляти собі цілі, які ставляться в процесі навчання.
Цілі навчання дошкільнят іноземної мови:
формування і розвиток іншомовних фонетичних навичок (поки мовний апарат пластичний і ще діють механізми оволодіння рідною мовою, ці навички легко набуваються і добре засвоюються, тому важливо не втратити час);
розвиток навичок аудіювання (розуміння мови на слух);
розвиток навичок "говоріння" (тобто формування у дитини уявлення про іноземну мову як засіб спілкування);
формування і поповнення лексичного запасу.
На жаль, багато викладачів, що працюють з дошкільнятами, часто приділяють увагу лише останній складовій мети, а саме - накопичення іншомовної лексики (заучування слів пісень, віршів іноземною мовою), мало працюючи над вимовою і абсолютно не приділяючи уваги аудіюванню та "говорінню". Насправді ж заняття з іноземної мови повинне розвивати всі сторони мови.
Робота з навчання фонетиці проводиться, як правило, на початку заняття (фонетична зарядка - "зарядка для язичка") і в кінці заняття (гра "Ехо"), а також, при необхідності, на протязі всього заняття (при введенні нових лексичних, граматичних структур, виправленні помилок).
Навички аудіювання або розуміння мови розвиваються і закріплюються в процесі спілкування педагога з дітьми на іноземній мові. Важливо всі пояснення, інструкції, вказівки, прохання, зауваження, оцінки давати на іноземній мові. Спочатку їх небагато, але з кожним заняттям стає все більше, і врешті-решт заняття практично повністю проводиться на іноземній мові. Наприклад, на першому занятті з англійської мови викладач, підкликаючи дітей до себе, говорить по-англійськи: "Come up to me!", Використовуючи при цьому всі невербальні засоби (міміку, жести і т.д.). На наступному занятті, коли педагогу необхідно покликати до себе одного, кількох або всіх дітей, він робить це тільки по-англійськи. Кількість  англійських фраз, що використовуються викладачем збільшується з кожним заняттям, діти легко впізнають вирази, що часто повторюються, адекватно реагують на них, і як наслідок самі починають їх вживати.
Для розвитку навичок "говоріння" необхідні спеціальні вправи (у формі ігор), в ході яких тренується вживання лексичних та граматичних структур.
Розучування пісень, віршів, ритмівок покликане підтримати інтерес дитини до вивчення мови та закріпити навички вимови маленького учня. Якщо це оригінальні іншомовні твори, то, знайомлячись із ними, діти долучаються до культури мови, що вивчається. Однак, розучування віршів і пісень є лише допоміжним засобом, і якщо все заняття зводиться тільки до цього виду роботи, варто засумніватися в компетентності викладача.
Необхідно відзначити і таку особливість дітей дошкільного віку як нестійка увага. Тому заняття повинно будуватися таким чином, щоб зміна видів діяльності відбувалася кожні 3-4 хвилини. Це зміна ігор, вправ, просто переміщення по аудиторії: сиділи на стільчиках - перемістилися на килимок і так далі. Багаторазові повторення також стомлюють дітей, але вони необхідні, тому для утримання уваги при розучуванні, скажімо, ритмівок, можна запропонувати дітям повторити ритмівку голосно, потім пошепки, потім знову голосно, потім як мишка, як лисичка і так далі. Або ж повторювати, змінюючи положення: повторили, сидячи на стільчиках, потім встали в коло, потім присіли і так далі. Добре, якщо римування супроводжується рухами, якщо їх немає, придумайте самі.
Іноді викладачі-початківці  задають питання про дисципліну на занятті. Однак те, що називають поганою дисципліною, найчастіше є свідченням недосвідченості чи недостатньої підготовки педагога. Питання про дисципліну навіть не виникне, якщо заняття буде добре продуманим і ретельно спланованим.
Сподіваємося, що ці рекомендації допоможуть вам організувати якісне навчання дітей, отримуючи при цьому задоволення від спілкування і добре виконаної роботи. Удачі!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)