Навчання іншомовної фонетики дітей дошкільного віку

Вивчення будь-якої мови завжди починається з фонетики. Навчання іноземної мови дітей також традиційно починається з постановки звуків. Діти набагато швидше, ніж дорослі, опановують звуковою стороною мови. Причому, чим молодша дитина, тим менше часу їй потрібно для засвоєння нових звуків. Наприклад, у дітей п'яти років вже через кілька занять легко виходять звуки іноземної мови, а багато трьохліток здатні без всяких пояснень відтворити почутий звук, причому правильно його артикулюючи! І не дивно, адже дошкільний вік - це період оволодіння рідною мовою, процес освоєння мови ще не завершений, значить механізми цього процесу ще діють і легко переносяться на іноземну мову, а у молодших дошкільників до того ж ще дуже розвинена здатність до наслідування. Тому навчання дитини-дошкільника фонетиці іноземної мови зазвичай не потребує докладання надмірних зусиль.

Навчання фонетиці, як і все навчання в дошкільному віці, проводиться в ігровій формі. Можна розповідати дітям "Казку про язичок", де в доступній для них формі викладені основні артикуляційні положення губ, зубів, язика і описані звуки. На всіх подальших заняттях викладач нагадує дітям фрагменти казки, в яких йдеться про звуки, що заплановані на це заняття.

Перше заняття зазвичай починається з бесіди про країну, мова якої вивчається, і про саму мову. Як провести бесіду, вам підкаже ваша фантазія. Необхідно тільки пам'ятати, що мета бесіди - створення у дітей мотивації вивчати іноземну мову. Можна, наприклад, запитати дітей, в якій країні вони живуть (якщо потрібно, то допомогти з відповіддю). Потім розповісти, що є така країна - Англія (Німеччина і т.п.), що там теж живуть люди, діти також люблять гратися і так далі. Потім поцікавитися, якою мовою ми говоримо і запитати дітей, як вони вважають, на якій мові люди говорять в Англії (Німеччини). Потім дітям задається питання: "А якщо ми приїдемо до Англії і будемо говорити по-українськи, нас зрозуміють?" І ще одне питання: "А що нам робити, щоб нас зрозуміли?" Так чи інакше ми підводимо дітей до усвідомлення необхідності вивчати мову.

Хочу звернути увагу саме на цю обставину. На заняттях у групах діти знають про те, що вони вивчають мову, в той час як діти, які вивчають мову білінгвальним способом (не важливо, природний це білінгвізм або штучний), як правило, цього не усвідомлюють.

Необхідно пам'ятати, що діти дошкільного віку не можуть довго утримувати увагу. Тому на заняттях необхідна часта зміна видів діяльності. Після бесіди потрібна рухлива гра. Можна пограти з дітьми в "Подорож до Англії" (або до Німеччини). Гра дуже проста: діти шикуються один за одним, це потяг, і ми "їдемо" в Англію. Коли "поїзд" прибув, скажіть дітям: "Подивіться, нас зустрічають. Це англійські діти. Тихіше, вони, здається, щось нам кажуть. О! Я чую, вони вітаються з нами. Вони кричать нам:" Hello! "( виберіть найпростіше вітання), давайте і ми привітаємо їх ". Вимовте вітання ще раз, нехай діти повторять за вами. Після цього можна "повертатися додому". Після "повернення" запитаєте дітей, куди вони "їздили", кого зустрічали, що говорили англійські діти, як вони віталися. Досягніть повторення вітання і загострити увагу на фонетичній стороні цього слова: "послухайте, англійські діти говорили ось так:" Hello! "(З бездоганною вимовою та інтонацією), а у нас виходить трохи не так (не повторюйте неправильний варіант!). Знаєте чому ? Наш язичок ще просто не знає, як вимовляти таке слово. Давайте його навчимо! І тут можна переходити до "Казки про язичок".

При роботі з молодшими дошкільнятами не потрібно загострювати увагу дітей на фонетиці. Відразу після гри в "Подорож" можна запитати дітей, чи люблять вони казки, і розповісти їм "Казку про язичкок".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)