Мистецтво не сваритися через дрібниці


Трапляється так, що сварки між люблячими людьми виникають через дрібниці. Необережно сказане слово, необдуманий коментар, зроблений зопалу жест... Ми не вкладали в них особливого сенсу, а кохана людина образилася. У серці кожного з нас є особливо тонкі струни, які потрібно зачіпати з особливою обережністю, а краще не зачіпати зовсім. Але якщо вже сталося так, що ви натиснули на «болюче місце», постарайтеся, щоб дрібна образа не переросла в повноцінний конфлікт.

«Дорогий, тобі які шпалери більше подобаються: ось ці: в квіточку або в горошок?»
«Мені взагалі подобаються ось ці: сірого кольору без малюнка». 
«Ну, що ти, вони ж такі... ніякі».
«А нічого, що ми вибираємо шпалери для мого кабінету?».
«Ах, ти вважаєш, що в мене настільки немає смаку, що я не можу вибрати шпалери для твого кабінету?».
Добре, якщо в цьому місці діалогу чоловік втомлено зітхне, мудро посміхнеться одним куточком губ і відповість: «Мила, я не сумніваюся в твоєму смаку. Нехай буде горошок. Або квіти. Як тобі більше подобається». Більш ймовірний варіант розвитку подій - якщо на порожньому місці виникне сварка, яка понесеться, як лавина, розростаючись і залучаючи все нові емоції і аргументи. «Сварка через дрібниці, як правило, швидко переростає у щось більш серйозне, - коментує сімейний психолог. - Цим такі сварки й небезпечні. Входячи в раж, подружжя починає згадувати провини один одного, скоєні так давно, що про них давно пора забути. Але ні. На горизонті з'являються старі образи, і суперечка через колір штор в спальні перетворюється на повноцінний конфлікт». Жінка в такій ситуації може згадати, що три роки тому, коли чоловік повернувся з відрядження, від нього пахло жіночими парфумами («Зрадник!»). Чоловік скористається нагодою і закине камінчик у город свекрухи («Твоя мама вічно втручається не в свою справу!»). Якщо одна зі сторін наступить на особливо чутливе місце («На твою зарплату нічого купити неможливо! Коли ти знайдеш гідну роботу?»), в ході конфлікту може виникнути навіть слово «розлучення».

«Сварки через дрібниці можна розглядати як індикатор, який показує, наскільки міцні і гармонійні стосунки, - переконані деякі психологи. - Якщо відносини злагоджені, партнери поважають і добре відчувають один одного, то суперечка на тему «Хто йде по хліб?» саме цією темою і закінчиться і не переросте в конфлікт під назвою «Хто в нашому домі більше заробляє і має право командувати». Для гармонійних відносин сварки через дрібниці навіть корисні: вони не дають відносинам «застоюватися«. У проблемних же родинах спрацьовує принцип «де тонко, там і рветься».

Якщо так сталося, що спокійний, умиротворений штиль у ваших відносинах змінився на хвилювання, що несе загрозу, постарайтеся зробити наступне:
  • Як тільки виник привід для сварки, дайте собі відповідь на питання: у чому причина? Можливо, ваша необережна репліка - всього лише привід для другої половини висловити давно накопиченого роздратування? Відзначивши про себе причину, ви зможете знайти адекватні способи поведінки в конфлікті.
  • Спробуйте зберегти емоційний нейтралітет. Бачачи, як друга половина розжарюється, немов спіраль, легко піддатися спокусі і теж почати «закипати». Але в стані взаємного роздратування важко зберегти контроль над собою, а от сказати те, про що потім пошкодуєш - легко. Справа в тому, що образи є у кожного з нас. І кожному з нас є в чому дорікнути партнера. Чим сильніше загострення пристрастей, тим вище ймовірність сказати зайве. Безумовно, час від часу робити ревізію в шафі на предмет запилених скелетів корисно, але не в стані «сказу» і відсутності самоконтролю.
  • Коли причина сварки зрозуміла (пам'ятаєте? справжня причина, а не та, що лежить на поверхні), обговорюйте її і не дозволяйте розмові відхилитися в бік. Це вбереже вас від пригадування всіх гріхів, здійснених кожним з вас за останній десяток років, і взаємних докорів.
  • Якщо сьогодні чи на даний момент у вас немає настрою на з'ясування принципових питань на кшталт «Хто в домі господар, і чи має чоловік право на п'ятничний вечір в компанії друзів?», зведіть сварку до нейтральної позиції, коли ні одна, ні інша сторона не виявляється переможцем у конфлікті, зате ніхто не відчуває себе переможеним. Принципове питання ви зможете вирішити потім, коли обидва будете спокійні і розсудливі, і коли для цього настане сприятливий момент.


Спробуйте одного разу в розпал сварки згадати найзворушливіший момент у ваших відносинах. Цікаво, як відреагує чоловік, коли ви раптом посміхнетеся і скажете: «Йди сюди, мій хороший, я так тебе люблю».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)