Тонкощі прання

З приходом автоматичної пральної машинки в наше життя процес прання перестав бути трудомістким і нелюбим. Дійсно, а що тут складного, завантажив в барабан, вибрав програму і можна не переживати. Машинка сама просигналить, коли пора буде витягати чисту білизну. Так чому ж випадки із  речами, що зіпсувалися/полиняли/вскочилися, трапляються з нами з незавидною регулярністю. 

Але ж для того, щоб уникнути подібних казусів потрібно всього лише знати кілька простих правил і регулярно їх використовувати. 

1. Сортування білизни 
Так-так, всі ми досвідчені господині і прекрасно знаємо, що кольорове потрібно прати окремо від білого, а бавовна окремо від синтетики. Тільки іноді так і кортить підкинути до постільної білизни пару трусиків. Тому, це звичайно нудно і зовсім не по-жіночому, але прання теж доведеться планувати, а не здійснювати спонтанно, коли «чисте несподівано закінчилося». 

Що і як можна поєднати: 
  • бавовна, ситець, бязь, котон, льон 
  • вовна, кашемір 
  • різні синтетичні волокна - віскоза, поліамід, акрил 

Постільну білизну можна прати з махровими рушниками, до джинсів можна кинути шкарпетки чоловіка, делікатні речі з вовни і синтетики все ж краще прати окремо. 

2. Температурний режим 
Тут згадується, як наші мами годинами кип'ятили білизну в каструлях для досягнення «ідеальної білизни». Дякуємо технічному прогресу і побутовій хімії, що визволив нас від цього «задоволення». До речі, такі високі температури не кращим способом позначаються на тканині, так що краще все-таки не зловживати. Сортуючи речі, потрібно крім складу, звернути увагу і на рекомендації виробника, зокрема при якій температурі можна прати, та не порушувати даних умов. Це дозволить продовжити термін служби речей, та й збереже їх зовнішній вигляд. 

Основні рекомендації: 
  • Бавовна - 30-95°C 
  • Синтетика, шерсть - 30-45 °C
  • Темні і кольорові - 30 - 45 °C

3. Всі кольори веселки 
Дістаєш свою улюблену білу блузку, а вона вже зовсім не біла ... Знайоме? Значить потрібно звернути увагу на «сусідів» по ​​водних процедурах. Якщо річ нова, і ви перший раз її перете, то краще не ризикувати і все-таки випрати її вручну, ну або на крайній випадок просто замочити в теплій воді окремо, щоб перевірити, чи линяє вона. Темні речі періть окремо від світлих і кольорових, білі теж бажано прати «на самоті». 

Правила поєднання: 
  • Чорні та інші темні кольори 
  • Білі та пастельні, а також зі світлим або дрібним малюнком 
  • Кольорові і з яскравим малюнком 


4. Чудо-порошок 
Я не закликаю Вас мати 5 видів прального порошку, це неекономічно і недоцільно, тим більше в нинішній економічній ситуації. Але як мінімум 2 все одно купити доведеться - універсальний і для делікатного прання. В ідеалі, все ж мати порошок для кольорової, білої і делікатної білизни. Це дозволить, як можна довше зберігати речі і білизну яскравою/білою/темною - потрібне підкреслити. 

Корисні поради: 
  • Якщо Ви перете велику річ (наприклад, махрове простирадло), то киньте в машинку кілька дрібних речей (наприклад, рушників), щоб врівноважити барабан і уникнути зайвої вібрації. 
  • Делікатні речі краще прати в спеціальному мішку для прання. 
  • Темні речі і ті, які залишають ворс, потрібно виполіскувати більш ретельно. Тому краще додати ще один цикл полоскання.
  • Вибирайте програму, найбільш ощадну для даного виду волокон. Якщо немає застарілих плям, або річ не дуже брудна краще скоротити вплив води і хімічних засобів. Це дозволить продовжити термін служби і зберегти первозданний зовнішній вигляд виробу. 

Впевнена, що багато чого з того, що тут описано Ви і самі знаєте. А щось, можливо, стане для Вас відкриттям або просто корисною інформацією. Але в будь-якому разі, бажаю, щоб результат незмінно радував Вас ... і ваші речі!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)