СЕКРЕТИ ФОНДЮ

Фондю - національна швейцарська страва - не тільки дивовижно смачна, але і корисна для зміцнення сімейних і дружніх стосунків. Адже за традицією його готують тоді, коли вся сім'я або близькі друзі збираються на трапезу. 
Фондю по-французьки означає «розплавлене», «розтоплене». Це основна і практично єдина національна страва швейцарців, що готується з вина і сиру в спеціальній жароміцній посудині, закріпленій над спиртівкою.
Фондю роблять в урочисті моменти або в години дозвілля, коли ніхто нікуди не поспішає і вся сім'я або близькі друзі збираються на трапезу. Певний настрій, почуття єдності, спільності, що виникає під час цієї трапези, є важливим компонентом у приготуванні фондю як національної страви.
Сама по собі вона нескладна. У посуд, що має вигляд широкої супниці, наливають півтори склянки сухого місцевого білого (рейнського) вина, яке підігрівають на спиртівці, всипають в нього вдвічі більше (600 г) тертого сиру, зазвичай не одного, а двох сортів, найчастіше грейера та Емменталь, і розмішують так, щоб він розплавився у вині. У посуд додають три-чотири чайні ложки картопляного борошна, розведеного у вині, що сприяє ще більшому загущенню фондю. Після цього кожен гість насаджує на довгу, з дерев'яною ручкою (щоб не нагрівалася) виделку шматок хліба і макає його в пінисту масу фондю. Хліб покривається ніби товстою сорочкою з сиру. До маси фондю додають різні прянощі, зазвичай часник (ним змащується посуд перед заповненням вином) і мускатний горіх, кріп, чабер, перець, кмин (або лимонна цедра) залежно від сорту вживаного сиру.
Принцип фондю, тобто приготування тут же, за столом, а не заздалегідь на кухні якої-небудь страви, властивий не тільки швейцарській національній кухні. Він використовувався тисячоліттями і використовується до цих пір в китайській кухні, де, наприклад, в посудині на зразок самовара подають на стіл киплячий бульйон, до якого гості за своїм вибором додають розставлені тут же на столі заправки - краби, бамбукові паростки, шпинат, рибне філе, прянощі і т.д., і доварюють їх у жаровні, наповненій вугіллям.

Пропоную вам зібратися в колі близьких родичів чи друзів і пригостити їх смачним фондю, приготованим, наприклад, за такими рецептами:

Шоколадно-апельсинове фондю 

Інгредієнти: 
200 г шоколаду, поломаного на шматочки 
терта цедра 1 апельсину 
2 ст. л. апельсинового соку 
150 мл густих вершків 
1 ст. л. лікеру 
225 г полуниці 
1 ананас, нарізаний невеликими шматочками 
2 ківі, нарізаних шматочками 
225 г вишні 

Спосіб приготування: 
Покладіть шматочки шоколаду в миску, встановлену на водяну баню. Періодично помішуйте шоколад, поки він весь не розтане. Зніміть миску з водяної бані і змішайте з шоколадом апельсинову цедру, сік, вершки і лікер. Перелийте шоколадну суміш в сотейник для фондю і красиво розкладіть на підносі полуницю, ананаси, ківі і вишню. Поставте фондю на пальник зі слабким вогнем, помішуючи. За допомогою спеціальних вилочок умочуйте фрукти в фондю. 


Гостре сирне фондю 

Інгредієнти: 
2 червоних стручка пепероні 
1 зубчик часнику 
500 мл сухого білого вина 
по 250 г сиру 'Емменталь' і пармезану 
1 батон 
1 ст. л. крохмалю 
40 мл вишневої горілки 

Спосіб приготування: 
Пепероні вимити, очистити, надрізати уподовж, видалити зернятка і насікти. Часник очистити і подрібнити. У ємності для фондю на плиті розігріти вино, приправити шматочками пепероні і часником. З сиру зрізати скоринку і натерти його на крупній тертці. Поступово додавати у вино і, помішуючи, плавити на слабкому вогні. Один раз довести до кипіння. Хліб розрізати спочатку на скибочки, а потім - на невеликі кубики. Крохмаль ретельно перемішати з вишневою горілкою і додати в фондю. Перемішувати з сиром до тих пір, поки маса не загусне. Поставити на спиртівку і тримати на слабкому вогні. Кубики хліба наколювати на виделки для фондю і їсти, умочуючи їх в гарячу сирну масу. 


Фондю по-женевськи

Інгредієнти: 
200 г вареного окосту 
1 цибулина 
200 г салату 
1 зубчик часнику 
300 г картоплі, звареної в мундирі 
1 ч. л. гірчиці 
3 ст. л. винного оцту 
1 ст. л. рослинної олії 
500 г білого і чорного хліба 
350 г тертого сиру 
8 жовтків 
тертий мускатний горіх 
125 мл вершків 
50 г вершкового масла 
1 ст. л. лимонного соку

Спосіб приготування: Картоплю очистити і нарізати скибочками. Нарізати кубиками окіст. Салат нарізати шматочками. Перемішати все в мисці. Цибулю подрібнити, часник пропустити через часникодавку. Перемішати з сіллю, перцем, гірчицею, оцтом і рослинною олією. Заправити салат. Нарізати кубиками хліб і підсмажити на сковороді з антипригарним покриттям, не додаючи жиру, до золотистого кольору. Вийняти і відставити убік. Перемішати сир із жовтками в каструлі для фондю. Приправити сіллю, перцем і мускатним горіхом. Розігрівати на слабкому вогні, поки не розплавиться сир. Поступово підмісити вершкове масло в шматочках і для загущення додати 1 ст. ложку розведеного крохмалю. Не кип'ятити сирну суміш. Коли маса стане кремоподібною, підмісити вершки і лимонний сік. Насадити хліб на виделки і занурювати в сирне фондю. Подавати з салатом. 

Хлібне фондю 

Інгредієнти: 
4 великі житні булочки 
1 зубець часнику 
300 г плавленого сиру 
1 ч. л. крохмалю 
1 cт. л. білого вина 
мускатний горіх 
білий перець за смаком 
1 cт. л. вишневої горілки 
кубики білого хліба для сервіровки

Спосіб приготування: Відрізати верх у булочок і вирізати серцевину. Почистити і розрізати навпіл часник. Отримані з булочок горщики натерти часником. Потім покришити плавлений сир. Крохмаль розчинити в білому вині і полити ним сир. Потім розтопити сир на повільному вогні, час від часу помішуючи. Отриману сирну масу заправити мускатним горіхом і перцем (додати вишнівку), розлити по горщиках з булочок, накрити кришечками і відразу ж подавати. Сервірувати шматочками хліба і маленькими виделочками. Серцевину булочок можна використовувати для хлібного супу або для фаршу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)