СМАК ДО КОРИСТІ

Сьогодні ми спостерігаємо в магазинах справжній достаток харчових продуктів. Полиці ломляться від м'ясних і рибних напівфабрикатів, готових салатів, пельменів, вареників, консервацій, соусів та іншого. Парадокс ситуації в тому, що продуктів все більше, а їжі - все менше. Тому що багато продуктів можна назвати «харчовими» тільки з великою натяжкою.

Харчова індустрія постачає на наш стіл тисячі видів різних продуктів швидкого приготування і такого ж швидкого поїдання, потураючи нашому бажанню заощадити час для «більш важливих» справ.
Однак більш важливою справою, чим харчування, є хіба що дихання. Успіх всіх інших справ залежить від здоров'я, а воно в чималому ступені - від того, що ми їмо і п'ємо.
Стародавні китайці говорили: «Людина живе не тим, що з'їдає, а тим, що засвоює».
Однак діячі ринкового харчопрому більше стурбовані не корисними властивостями продуктів, а можливістю виробляти їх у великих обсягах при мінімальній собівартості, забезпечити максимальні терміни реалізації та найкращі товарні показники - смак, колір, упаковку і простоту в її споживанні.
Завдання забезпечення сім'ї придатною до вживання їжею, яка буде приносити і задоволення, і користь, зазвичай лягає на жінку, оскільки чоловіки і діти в їжі, як правило,
нерозбірливі - аби смачно було. Тому варто контролювати закупівлі продуктів на предмет їх корисності та безпечності, і готувати їх так, щоб домашніх не тягнуло на «громадське харчування».

Продукти їстівні та умовно-їстівні
На жаль, будь-який продукт, в якому не спостерігається природна структура м'яса, може виявитися підробкою. У кращому випадку - марною, а в гіршому - небезпечною. За допомогою останніх досягнень хімії високомолекулярних сполук «натуральний» смак м'яса можна додати навіть тирсі. Крім того, навіть якщо продукт за консистенцією нагадує мелене м'ясо, його волокниста структура може бути утворена соєвої клітковиною або додаванням целюлози.
Купуючи напівфабрикати, ми часто платимо за самообман - якщо в них і є м'ясо, то в перерахунку на його реальний вміст коштує воно в кілька разів дорожче, ніж в нерозділеному вигляді. Адже виробник не продасть вам оброблений та упакований продукт за ціною вихідної сировини - це економічний нонсенс. Дослідження деяких напівфабрикатів показують, що в пельменях, м'ясних і рибних котлетах або курячих нагетсах міститься 5-10% м'яса, решта ж - в кращому випадку соя, а в гіршому - біомаса неясного походження.
Хоча, і з натуральними продуктами не все добре. Наприклад, курячі стегенця нерідко містять позамежні дози гормонів, якими напихають курей, щоб ті швидше набирали масу - в підсумку так само швидко набирають зайву вагу і ті, хто їх їсть.
Єдина гарантія натуральності - коли ви на власні очі бачите справжній шматок риби, свинини або яловичини, перед тим як відправити його в каструлю або власноручно перетворити на фарш. Крім того, це самий дешений спосіб поповнити раціон тваринними білками. Правда, обсяги готової страви будуть меншими, зважаючи на відсутність наповнювачів, що викликають стійку важкість у шлунку, що помилково сприймається як ситість. На цей випадок уже давно придуманий рецепт - рясні овочеві гарніри. Салат з сирої капусти на додаток до двох невеликих котлеток не тільки дасть відчуття насичення, а й покриє потребу в кальцію. Чудова основа для салатів редька (не плутати з редисом) - в ній вітаміну С в кілька разів більше, ніж у лимонах.
В цілому найбільш безпечним джерелом тваринного білка слід вважати рибу. Навіть враховуючи забруднення морів і океанів - адже риба «пасеться» на волі, отже, вибирає, що їй їсти, і покидає особливо неблагополучні акваторії. В промислових умовах риба вирощується на гормонах, але вони несхожі з людськими, і не роблять на наш організм помітного впливу. Рибні білки засвоюються швидше, ніж м'ясні або молочні і дають менше «їжі» для хвороботворних бактерій. Крім того, деякі сорти риби багаті корисною жирною кислотою Омега 3. Також джерелом легко засвоюваних білків є яйця, точніше, яєчні білки - з них можна зробити паровий омлет із зеленню та спеціями, а жовтки використовувати для випічки домашнього хліба.


Молочні продукти
Уникайте молочних продуктів, особливо творогів і сирів, з високою жирністю - як правило, вона досягається за рахунок додавання замінників вершкового жиру, виготовлених з пальмового масла. Більшість твердих масел сьогодні також виготовляються із сировини, яка раніше в основному йшла на виробництво дешевого мила. Деякі виробники поставляють справжнє вершкове масло, правда і ціна його значно вища, ніж сурогатного. У будь-якому випадку, пам'ятайте - для здоров'я корисніше менше та краще, ніж багато та не те.
Не варто також спокушатися, що молочні продукти тривалого зберігання можуть бути повністю натуральними. В основному це порошок хлористого кальцію, вода і все той же пальмітат.
Продукти з категорії йогуртових повинні містити вказівку на наявність живих бактерій, не містити цукру, консервантів і фруктових добавок, і також мати короткий термін реалізації.
Йогурт можна приготувати і самостійно - як з домашнього, так і з пастеризованого молока,
звичайно, якщо воно справжнє. Якщо на упаковці написано «Йогурт», то, як правило, це всього лише назва, а всередині продукт, нічого спільного з йогуртом не має. Цей йогурт не може зберігатися місяцями, і не може готуватися з фруктами - фруктоза порушує процес
ферментації молока.
Віддавайте перевагу сичужним розсільним сирам, а не твердим, - бринза, сулугуні, адигейський - з мінімальною жирністю. Творог купуйте в традиційних паперових пачках - якщо виробник пристойний, є шанс, що він дійсно з молока. Кефіри та ряжанки купуйте звичайні, термін зберігання яких не перевищує трьох діб.

Фрукти та овочі
Якщо фрукти та овочі занадто великі, однакові на вигляд і красиві, як муляжі - швидше за все, від них і користі буде не більше, ніж від пінопласту. Якщо ні на одному примірнику в партії ви не помітили ознак псування, швидше за все в них багато хімії, що дозволяє їм зберігатися довгі роки. Однак не треба думати, що овочі, куплені у бабусь на ринку - «екологічно чисті». Фермери-одинаки нерідко використовують хімію ще безконтрольніше, ніж великі аграрні виробники. Не зловживайте фруктами, які не можна очистити - виноград, полуниця, слива - часто їх обробляють хімікатами, які не можна змити навіть милом з окропом.
Оптимальний варіант - магазинні овочі та фрукти, що мають природний вигляд, неоднакові за розміром і не надто великі, зі слідами землі, з незначними ознаками псування і  пошкоджень комахами. Якщо на яблуках є характерні темні цятки - значить, гусениці їх їли, і не отруїлися Всі овочі та фрукти перед вживанням необхідно очищати від шкірки, не шкодуючи найближчий до неї шар - саме там накопичується 90% токсинів. З капусти треба знімати кілька верхніх листів, у моркви та інших коренеплодів відрізати 1 см від кінця, найближчого до бадилля. 
Зернові продукти 

Сухі сніданки, які багато хто вважає частиною здорового харчування, насправді є однією з причин  ожиріння і цукрового діабету - в них занадто багато цукру, крохмалю, а також різних смакових і ароматичних добавок. Хлібобулочні вироби, вироблені промисловим способом, часто містять дуже багато розпушувачів, відбілювачів, засобів проти зачерствіння і т.п.  
Найкращий хліб - домашній. Для його приготування існують спеціальні пристрої - хлібопічки, однак його можна випікати і в звичайній духовці. Суміші для швидких сніданків краще робити самим - це і дешевше, і корисніше. За основу візьміть вівсяні пластівці або суміш злаків швидкого приготування, і додавайте все, що захочете - горіхи, насіння, сухофрукти, какао. Таку суміш достатньо з вечора залити кефіром або соком, і енергетичний сніданок готовий. 

Звичайно, не забувайте і про традиційні каші. Гречана крупа належить до цінних за змістом мікроелементів і інших корисних речовин, і гарна як гарнір до м'яса. До риби із зернових найкраще підходить рис.



Майонези і соуси 
Як правило, технологія виробництва майонезів призводить до утворення шкідливих транс-жирів, які підвищують рівень холестерину, сприяють розвитку судинних захворювань і негативно позначаються на потенції. Соуси зазвичай містять багато консервантів, стабілізаторів і інших «технологічних» інгредієнтів. 
Кращий спосіб зробити соус - мати під рукою все необхідне - спеції, томатну пасту, гірчицю, 
сухі гриби і зелень, інгредієнти для домашнього майонезу. І під свій смак можна точно вгадати, і небажаних речовин менше. 



Небезпечні категорії продуктів: 
Маргарини - вони зазвичай виготовляються з пальмової олії, єдиною «корисною» властивістю якого є те, що воно маслянисте, або містить транс-жири.
Снеки - від них користі ніякої, а при їх виробництві використовуються різні хімікати в співвідношенні мало не 1:1. Наприклад, чіпси, це пресований крохмаль (не завжди картопляний) просочений пальмовою олією і смаковими добавками. 
Консерви з м'яса, риби та птиці - завідомо мертвий продукт. Щоб зупинити процес розкладання, в них кладуть стільки консервантів, що вони можуть законсервувати навіть того, хто їх їсть - обмін речовин від такої «їжі» відчутно погіршується

Копченості - як правило, для надання продуктам копченого виду та аромату замість натурального фруктового дьогтю використовуються синтетичні речовини, небезпечні для здоров'я.
Газовані напої - незалежно від цінової категорії, вони руйнівно впливають на організм. Вміщені в них фарбники і консерванти накопичуються в клітинах, особливо жирових, служать причиною синдрому хронічної втоми і зниження імунітету.


Велике значення має спосіб термічної обробки продуктів. Тушкування, варіння і приготування на пару є найбільш дієтичними, однак не завжди дозволяють досягти високого кулінарного ефекту. Найчастіше смаження робить смак продуктів набагато яскравішим, проте це найменш здоровий спосіб приготування - висока температура, її багаторазові перепади і різке зниження вологості продукту знищують вітаміни, руйнують сполуки мікроелементів. Продукти горіння жирів утворюють цілий перелік надзвичайно шкідливих речовин. Альтернатива смаженню - запікання у фользі чи пергаментіПричому, якщо фольга ідеальна для запікання в класичній духовці або комбінованій печі в режимі конвекції, то пергамент можна використовувати навіть у звичайній мікрохвильовці. 


Переваги рукава для запікання
Рукв для запікання дозволяє приготувати здорову їжу без використання жирів та олій, які при термічній обробці перетворюються на не дуже корисні речовини. Приготування в рукаві зберігає вітаміни, а також виключає необхідність миття духовки. В рукаві можна запікати не лише мясо чи мучні вироби, а також готувати овочеві рагу у власному соку і навіть каші.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)