Користь авокадо

Авокадо, або алігаторова груша - це плід із зеленою щільною шкіркою, нагадує своїм виглядом грушу. Усередині - велика кісточка, яку потрібно видалити, - вона неїстівна. Щоб її витягти, слід гострим ножем зробити надріз плоду, поки ніж не упреться в кісточку, а потім розрізати плід навпіл, обійшовши ножем навколо кісточки. Якщо плід стиглий, то одна його половинка буде легко повертатися навколо іншої. 
Між кісточкою і шкіркою знаходиться жовто-зелена м'якоть делікатесної маслянистої консистенції, що володіє вишуканим злегка горіховим смаком. Кісточку видаляють чайною ложкою, а м'якоть використовують для приготування різних смачних і дуже корисних страв. 
Авокадо - цінний постачальник енергії і мінеральних речовин. Авокадо дуже ситний фрукт, так само як і банан,  що робить його ідеальним джерелом енергії для спортсменів. Авокадо займає лідируюче місце за жирністю серед інших фруктів (залежно від сорту 5-30%), поступаючись тільки кокосу, але основну частину складають легко засвоювані мононенасичені жири. З перестиглих авокадо видобувається цінна олія, яка використовується в кулінарії і особливо широко в косметиці. У авокадо дуже низький вміст цукру (близько 1,5%), що робить його ідеальним фруктом для діабетиків. Авокадо багате калієм, який необхідний нашому організму для генерації і передачі нервових імпульсів, нормального функціонування м'язової системи, а також важливий для підтримання водного балансу на клітинному рівні. Крім того, авокадо містить залізо, мідь, магній, кальцій і фосфор. Не обділена "алігаторова груша" і вітамінами: А, С, Е, Р та групи В. Завдяки переважанню мононенасичених жирів і наявності антиоксидантів (вітаміни С і Е), авокадо можна рекомендувати людям, що страждають серцево-судинними захворюваннями. Завдяки своєму хімічному складу і відсутності ненасичених жирів, авокадо сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину LDL і підвищенню рівня "хорошого" HDL. Через низький вміст натрію в авокадо, його можна рекомендувати людям з підвищеним артеріальним тиском, гіпертонією. Крім того, авокадо містить більше тіаміну, рибофлавіну і вітаміну Е, ніж будь-який інший фрукт.  Загалом, авокадо дуже корисний і молодим, і літнім!
М'якуш часто мажуть на хліб, або роблять мексиканську страву Гуакамоле (суміш перетертого авокадо, помідорів, перцю), котру використовують як пасту на хліб або для обмакування. Народи Східної Азії споживають як десерт, або як фрукти. Українці в США називають авокадо «зелене сало».
Їдять авокадо зазвичай сирим. Оскільки м'якоть авокадо на повітрі швидко темніє, приготування страв з цього овоча потрібно залишити на останню хвилину, а м'якоть авокадо необхідно скропити лимонним соком. Зріють зібрані авокадо дуже повільно, так що, купуючи авокадо, яке ви не будете відразу ж вживати в їжу, вибирайте важкий твердий плід з непошкодженою шкіркою і дайте йому дозріти при кімнатній температурі (але не в холодильнику!). Стиглий авокадо повинен бути трохи м'яким, але не пухким. Якщо ви стискаєте плід, і після ваших пальців залишається вм'ятина, авокадо перезріло. Стиглий авокадо може зберігатися в холодильнику до 5-ти днів, але потім почне втрачати аромат і темніти.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)