Перепелині яйця: користь чи шкода?

У мене підростає маленький синочок. Я, як і кожна любляча мама, дбайливо і ретельно     вибираю продукти харчування для свого малятка. Коли прийшов час вводити в раціон яєчний жовток, я почала купляти перепелині яйця, так як прочитавши безліч різної вітчизняної та іноземної літератури, форумів, статей, я зробила висновок, що все-таки на початку життя дитині краще давати яйця перепілок. Хоча, я не маю нічого проти курячих яєць, моє покоління, покоління моїх батьків і пращурів, виросли здоровими і без перепелиних яєць.

Малий золотник - та дорогий 
Яйця перепелів є цінним дієтичним продуктом, а про ефективність їх вживання відомо ще з давніх часів. Ці мініатюрні творіння природи дуже подобаються дітям, чи то за незвичайне забарвлення шкаралупи, чи то за невеликий розмір. І це добре, тому що перепелині яйця обов'язково повинні бути присутніми в дитячому раціоні. Мало того, що вони дуже смачні і поживні, вживання цього продукту не викликає алергії і побічних явищ, наприклад, діатезу навіть у тих, яким протипоказані курячі яйця. 

Приготовлені з перепелиних яєць, втім як і з м'яса, страви можуть не тільки з гідністю прикрасити будь-який святковий стіл і здивувати гостей, але також і покращити здоров'я, тому що за змістом біологічно активних речовин перевершують яйця інших птахів. Поряд з цим, цей продукт відрізняється високими смаковими якостями і вживати його можна в будь-якому вигляді: сирому, вареному, печеному, смаженому і навіть маринованому. Перепелині яйця часто використовуються в кулінарії не тільки для приготування таких страв, як майонези, омлети, яєчні, але і в якості прикрас різноманітних гарячих страв і салатів. 
Перепелині яйця - справжня комора різних поживних речовин, також вони мають терапевтичний ефект. Важить «крихітка» всього 10-12 грамів, проте воістину - «на вагу золота»! Для початку порівняємо його з «колегою» - курячим яйцем. Вміст вітамінів А, В1 і В2 у цьому продукті більше, ніж у два рази, перевищує кількість цих же вітамінів в курячих яйцях. Якщо взяти п'ять перепелиних яєць, які за вагою дорівнюють одному курячому, то в них рівень заліза, фосфору і калію вище в п'ять разів. Також у них більше амінокислот (тирозину, треоніну, гліцину і лізину), кобальту і міді. Завдяки наявності в перепелиних яйцях тирозину, що сприяє формуванню пігменту, що обумовлює здоровий колір шкіри, яйця перепелів застосовуються в косметичній промисловості. 
Окремої уваги заслуговує амінокислота лізоцим. Самостійно наш організм не виробляє цю речовину, але існувати без нього не може: лізоцим перешкоджає розвитку шкідливої мікрофлори. Відомо, що цей «захисник» надлишково є в перепелиних яйцях, саме тому вони так довго зберігають свіжість: при кімнатній вони зберігають свої якості протягом місяця, а в холодильнику - до 60 діб. Ну хіба не подвійна вигода?
Звичайно, якщо є можливість утримувати домашніх курей, то можна пити свіжі курячі яйця, тільки за умови, що вони не заражені хворобами (сальмонельоз, туберкульоз та інші). Але все ж перепелині яйця набагато корисніші і відрізняються більш високою стерильністю, тому їх можна давати дітям, по 1-2 шт. в день і якщо це робити регулярно, то це сприяє поліпшенню пам'яті і зору, формуванню міцної нервової системи, кращому розвитку. 
Регулярне їх вживання дає блискучі результати: всього 4-5 яєчок в день - і помітно поліпшується пам'ять, підвищується імунітет, не турбують застуди, зміцнюється кісткова тканина. Але, на відміну від курячих яєць - сильного алергену, перепелині не викликають діатезу. Цю унікальну властивість щосили використовують спортсмени, вживаючи яєчний білок у великих дозах без будь-яких наслідків для організму. І це ще не все! Вживання «крихіток» покращує і стабілізує роботу нирок, серця, підшлункової залози. 
І, звичайно, перепелині яйця - просто знахідка для дбайливих мам: малюкам подобається їх «веселий», в цятку, зовнішній вигляд і невеликий розмір. Так що криків «Не хочу, не буду!» при годуванні не буває, алергії теж, а ось користь наяву: як довели прагматичні японці, дитина, що з'їдає в день два яйця, краще розвивається і рідко хворіє простудними захворюваннями, володіє хорошим зором, їй не страшні такі «напасті», як рахіт і неправильний розвиток. 

Панацея в шкаралупі 
Крім того, що перепелині яйця - потужний профілактичний засіб і натуральна біодобавка, це ще і визнані у всьому світі ліки. Перелік хвороб, які успішно зціляються за допомогою «перепелинояєчної» дієти, доволі різноманітний: гастрит, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, анемія, мігрень, бронхіальна астма, туберкульозні інтоксикації, розлади нервової системи, хронічний холецистит і хвороби серця, підвищений артеріальний тиск. Перепелині яйця використовуються для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, щитовидної та вилочкової залоз. 


Яйця перепелів обов'язково повинні бути присутніми в раціоні вагітних жінок, це допомагає запобігти передчасним пологам, пом'якшує і полегшує перебіг вагітності. Ще одна безцінна властивість - продукт виводить радіонукліди з організму людини. І, нарешті, найголовніше: на відміну від медикаментів, які, як відомо, «одне лікують, інше калічать», від вживання перепелиних яєць не «страждає» жоден орган в організмі людини. Крім користі, ніякої шкоди! 

(!) Але все-таки варто знати, що в перепелиних яйцях, як і в інших видах яєць, міститься овомукоід - алерген, що викликає у людей непереносимість яєць. Хоча для дорослих людей він рідко коли є небезпечним, тоді як для дітей - частіше. З цієї причини, яйця в дитячому раціоні повинні з'являтися не раніше однорічного віку, а якщо у дитини була виявлена алергія на молочні продукти або рибу - то після 3 років. 


Відома і широко побутує в народі думка, що яйце можна взагалі не готувати, а пити сирими прямо так, як є (за умови надійності джерела його походження). З цим санітарні лікарі не завжди погоджуються, тому уточню - можна пити тільки ті сирі яйця, як курячі, так і перепелині, які не старші тижня (перепелиним може бути і два тижні, не страшно) і які ви особисто, власними руками помили з содою в гарячій проточній воді. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)