Що означає правильне харчування?



Загальновідомо, що їжа — життєва необхідність, яка, до того ж, може викликати у людини різні почуття. Багато причин спонукають нас до прийняття їжі. Ми їмо, щоб вгамувати голод, насолодитися, іноді їмо в стані розчарування чи розпачу.
Здоров'я людини, працездатність, довголіття, пристосування до мінливих умов навколишнього середовища в значній мірі залежать від правильного харчування.
Правильне харчування зберігає здоров'я і відіграє важливу роль у попередженні захворювань сучасної людини, які залежать від якості харчування.
Гармонійне у фізичному і духовному сенсі життя людини неможливе без повноцінного харчування. Прийом їжі — це ще й засіб спілкування людей. Задоволення від їжі — одне з життєвих насолод, яке підтримує позитивні емоції.
До основних законів правильного харчування відносяться якісна і кількісна адекватність фізіологічним потребам організму, а також регулярність їжі — дотримання режиму. Для організації раціонального харчування важливо враховувати і спосіб життя людини, національні традиції харчування, кліматичні, сезонні, екологічні умови життя.
Правильний режим харчування передбачає регулярний прийом їжі в певні години через певні інтервали часу, розподіливши добовий раціон по енергоємності протягом дня. Тільки такий режим харчування забезпечує ритмічну роботу травної системи, нормальне засвоєння їжі і правильний обмін речовин.
Здорова людина має ретельно дотримуватися правильного режиму харчування:
1) приймати їжу у відповідній кількості й у певний час;
2) раціонально розподілити її по масі, обсягу, енергоємності, хімічним складом і набором продуктів протягом дня залежно від характеру роботи, кліматичних умов.
В природі не існує продукту, який містить всі поживні речовини. Один продукт не може забезпечити людину усіма основними поживними речовинами. Молоко, наприклад, має білки, жири, різні види цукру, вітаміни А і В, але не містить вітаміну С. Для міцного здоров'я потрібно більше сорока різних поживних речовин, що містяться в різних продуктах. Тільки раціональне поєднання цих продуктів забезпечує організм людини необхідними поживними речовинами.
Важливо підкреслити, що правильне харчування передбачає не тільки достатню кількість їжі, але й її різноманітність. Недостача навіть однієї з поживних речовин не дає можливості організму нормально розвиватися і функціонувати.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)