Низький гемоглобін: як заповнити дефіцит заліза в організмі

Якщо ви часто хворієте і застуджуєтеся, і взагалі - відчуваєте слабкість, швидко стомлюєтеся, у вас мерзнуть руки і ноги, нігті слабкі, а волосся - випадає, можливо, причиною всього цього є низький гемоглобін, недолік в організмі заліза, важливого мікроелемента, який входить до складу гемоглобіну й допомагає переносити кисень по всіх його клітинах.

Щоб підвищити низький гемоглобін і «тримати» його в нормі, потрібно одержувати з їжі 1,5 мг заліза на день. Але, виявляється, засвоює організм не більше 10%. Тому й заліза потрібно з'їдати в десять разів більше. Так з звідки ж брати цей цінний мікроелемент?

Дієтологи, для запобігання негативних наслідків, викликаних низьким гемоглобіном, склали свій рейтинг харчових продуктів з високим вмістом заліза. Перелік продуктів, рекомендованих при низькому гемоглобіні, варто прочитати уважно і запам'ятати.

Головне місце в ньому в ньому займають м'ясні субпродукти: печінка, нирки, язик.

Потім іде крупа гречана, квасоля, горох, шоколад, гриби білі, чорниці. У цих продуктах найбільша кількість заліза - більше 4 мг на 100 г продукту. Щоб підвищити гемоглобін, частіше включайте ці корисні продукти в свій раціон харчування.

Від 2 до 4 мг заліза містять яловичина, баранина, конина, м'ясо кролика, яйця, вівсяна крупа, пшоно, яблука, груші, хурма, айва, інжир, кизил, шпинат, горіхи.

Рекомендується при низькому гемоглобіні і вживання продуктів, що містять помірну кількість (1-1,9 мг) заліза. Це свинина, м'ясо курей, ковбаси варені, сосиски, сир, сардини, скумбрія, ставрида, оселедець, ікра риб, хліб з борошна вищого гатунку, крупа перлова, ячна, манна, рис, картопля, цибуля зелена, редис, буряк, щавель, кавун, диня, слива, гранат, черешня, полуниця, малина, смородина чорна. Але ці продукти так само корисно включати в раціон харчування при низькому гемоглобіні.

Мало заліза (0,4-0,9 мг) в рибі, меді, баклажанах, зеленому горошку, гарбузі, сливі, персиках, лимонах, винограді, абрикосах, вишні, агрус, журавлині. І ще менше - 0,1-0,3 мг заліза, можна отримати з молока й кефіру, сметани, сиру, апельсинів і мандаринів. Підвищити гемоглобін за допомогою цих продуктів вам не вдасться.

Але при низькому гемоглобіні мало включати в раціон харчування продукти, багаті залізом. Важливо знати, що продукти, багаті кальцієм, різко знижують засвоєння заліза. Тому, щоб підвищити гемоглобін в організмі хоча б на час краще відмовитися від молока і молочних продуктів. Якщо це неможливо, їжте залізо - і кальцієвмісні продукти в різний час.

Засвоєння заліза також знижують чай і кава, при низькому гемоглобіні їх не варто пити під час і після їжі. А ось вітамін С - ваш союзник, для того, щоб підвищити гемоглобін у крові пийте апельсиновий або томатний сік, додавайте в їжу свіжий сік лимона, капустяний розсіл, солодкий перець, цибулю і зелень.

Пшениця та інші злаки зв'язують залізо в кишечнику і перешкоджають його засвоєнню, тобто, при низькому гемоглобіні, м'ясо краще їсти без хліба, макаронів і каші, а як гарнір вибирати картоплю, зелений горошок, капусту, квасолю та інші овочі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)