Загартовуємося разом! Як виростити дитину здоровою і бадьорою

З настанням тепла приходить найсприятливіший час для загартовування. Чесно кажучи, починати загартовувати дитину можна в будь-яку пору року. Але особливо обережним батькам психологічно легше влаштовувати для дитини повітряні ванни, коли на вулиці не мороз і заметілі, а ласкаве сонечко. Безліч книг і статей на тему загартовування рясніють цифрами: починати повітряні ванни необхідно при температурі +22 ˚С протягом 30 секунд, потім час потрібно збільшувати щодня на 20 секунд, а температуру знижувати на 1 ˚С кожні два тижні. Приблизно так. Існує й інша схема загартовування, в якій можна обійтися без градусника і секундоміра. Як показує досвід, вона приносить більше користі  і задоволення.

Що таке загартовування? Це набір методів, які підвищують опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, такі як: холодне повітря, вода та інше. Іншими словами, загартована людина, що проходила з мокрими ногами кілька годин, хіба що чхне пару разів, але не захворіє. Людина, не знайома з загартовуванням, здатна серйозно і надовго застудитися від звичайного протягу.

Цікаво, що від народження кожен з нас отримує певний «запас міцності» і набір адаптаційних механізмів, які дозволяють швидко пристосовуватися до умов зовнішнього середовища. Кожен новонароджений володіє цим адаптаційним потенціалом. Завдання батьків полягає не в тому, щоб виробити пристосувальні механізми - вони і так є! Завдання полягає в тому, щоб їх зберегти і зміцнити.

Секрети максимально природного загартовування розкриває в книзі «Здоровье ребенка и здравый смысл его родственников» лікар-педіатр Євгеній Комаровський. На питання «З чого почати загартовування?» він відповідає так: перш за все слід зрозуміти, що на будь-яку людину - не важливо, дорослий це чи дитина - постійно впливає певна сукупність зовнішніх факторів. Ці впливи можуть бути розділені на дві групи. До першої належать чинники природні  - це сонце, повітря і вода. Другу групу складають фактори цивілізації: місце проживання, побутова хімія, навчання в школі, телевізор, одяг, транспорт і т.д. Основний принцип загартовування простий: потрібно створити дитині умови, за яких її зіткнення з природними факторами буде якомога тривалішим, а контакт з факторами цивілізації зведеться до мінімуму. Саме ці умови необхідні, щоб організм дитини сам пристосовувався до мінливих факторів середовища.

Природний спосіб життя включає наступні три обов'язкові компоненти:
  1. Рухова активність. Що краще: пройтися до школи пішки або проїхати одну зупинку на автобусі? подивитися кіно чи пограти в футбол? в суботу зробити генеральне прибирання або всією сім'єю виїхати на природу? Відповідь зрозуміла і без коментарів.
  2. Одяг. Тут головний принцип - одяг не повинен сковувати рухи. Крім того, батькам варто пам'ятати: зайва пітливість, викликана десятьма шарами одягу, викликає застуду набагато частіше, ніж переохолодження.
  3. Харчування. Головною ознакою того, що дитині пора їсти, є його апетит. Якщо вона не хоче обідати - значить, організм ще не використав енергію, яку вона одержану під час сніданку.

А тепер - про загартовування.
Почніть з найпростіших фізичних навантажень на свіжому повітрі, причому - разом! Власний приклад батьків набагато переконливіший, ніж довгі розумні розмови з дитиною про здоровий спосіб життя.
Вставши вранці на годину раніше, зробіть пробіжку, неодмінно на свіжому повітрі. Почніть з 5-10 хвилин. Бігайте спокійно, не намагаючись ставити рекорди на відстань, швидкість і витривалість. Після цього ще протягом 5-10 хвилин виконуйте комплекс простих вправ: помахайте руками, покрутіть тазом, поприсідайте, пострибайте. Вдома - теплий (не гарячий!) душ. Почистили зуби. Поснідали. Вирушаємо в школу.

При здійсненні будь-яких заходів для загартовування дотримуйтесь трьох принципів:
  1. Систематичність. Не хапайтеся за будь-який повід, як за соломинку, щоб сьогодні від загартовування відмовитися чи перенести на "завтра".
  2. Поступовість. Збільшувати інтенсивність і тривалість дій належить поступово.
  3. Індивідуальні особливості. Якщо дитина не любить обливатися водою, але обожнює ходити босоніж по траві, віддайте перевагу другому методу.

Загартовування повинне приносити задоволення і батькам, і дитині. Змінивши звичний спосіб життя, ви вже через місяць побачите позитивні зміни в самопочутті і сприйнятті життя.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)