Розширення словникового запасу

Сьогодні існує величезна кількість способів вивчити англійську мову. Починаючи від традиційних занять з викладачем, до найнезвичніших способів (мнемотехніки, використання 25 кадру). У силу різних причин, людина не завжди може скористатися даними засобами. Причинами можуть стати і відсутність часу, і брак коштів і т.п. При цьому багато хто вибирає шлях самостійного вивчення англійської мови. Але незалежно від обраної методики, завжди перед учнем постає проблема поповнення, розширення свого словникового запасу. 
Ефективний і системний варіант заучування полягає в тому, щоб записувати у зошит список з декількох десятків слів для щоденного заучування . Слова треба розташовувати у дві колонки: в одній - слово по-англійськи, в іншій - переклад на українську мову (можна зробити ще додаткову третю колонку з транскрипцією, наприклад, складних слів). Якщо у слова кілька значень, їх всіх треба записати. Протягом дня слова зі списку необхідно повторювати кілька разів, а в кінці дня провести остаточну перевірку. Склавши сторінку навпіл чи затуливши одну з колонок, щоб можна було бачити або тільки англійський, або тільки український текст. Так можна заучувати слова «в обидві сторони», що особливо корисно для розвитку пам'яті. 
Заучуючи всього по 10 слів на день, ви за п'ять місяців засвоїте більше 1500 слів і зможете вільно слухати передачі і спілкуватися. Однак для багатьох цілком посильним є завдання, що дозволяє істотно скоротити термін навчання: вивчати щодня по 20, 30 і більше слів. Але не поспішайте: один день на тиждень необхідно повторювати всі виписані за минулий тиждень слова. Якщо ви виявили, що якісь слова вам не вдалося вивчити, треба скласти з них окремий список. 
Переписування слів - заняття не марне, тому що при цьому включається додаткова моторна пам'ять, що дозволяє запам'ятовувати більш глибоко і ґрунтовно. Ще краще слова виписувати не у вигляді списку, а на окремі картки. Дуже зручно використовувати картки формату звичайних візиток. Слова краще записувати на різних сторонах картки ручками або фломастерами з різним кольором чорнила. Наприклад, слово по-англійськи пишіть червоним. Саме так, на думку вчених, інформація  буде добре і надовго засвоєна. 
Ні для кого не секрет, що найдієвішим способом не забувати іноземну мову - використовувати її. Адже відомо багато випадків, коли люди в іншій країні забували рідну мову, якщо не було можливості говорити нею. 
Можна також ще писати картки для запам'ятовування слів: з одного боку слово або вираз, а з іншого пишіть переклад. Даний спосіб ідеально підходить для школярів і студентів, а також усіх, хто хоче самостійно поповнювати словниковий запас. Це один з найбільш простих і доступних методів самоосвіти. 
Спочатку прочитайте англійське слово, а потім подивіться переклад із зворотного боку картки і постарайтеся запам'ятати переклад. Опісля повторіть це процедуру у зворотному напрямку, тобто подивіться переклад слова, а потім постарайтеся згадати англійське слово. Перевірте себе - переверніть картку. Можна згрупувати слова за певним змістом. Це не тільки істотно полегшить запам'ятовування, але і значно підвищить ефективність сприйняття. 
Насправді запам'ятати слово дуже легко, але набагато складніше пам'ятати це слово протягом тривалого часу. Особливо складно, якщо ви вивчили вже не один і не два десятка слів. Створені картки дозволять вам повертатися до пройдених словами для повторення знову і знову, ви будете тримати їх в своєму активному словнику. Також розділяйте картки на кілька категорій. Наприклад, добре вивчені слова, слова, у знанні яких ви ще сумніваєтеся; слова, які ви забуваєте дуже часто і т. п. 
Слова, які вам даються з особливим трудом, слід дуже часто повторювати, і ви зможете їх перекласти з часом в стопку добре вивчених слів. 
Не забувайте час від часу перемішувати картки, щоб не звикнути до послідовності їх розташування. 
Є ще одна важлива проблема. Це створення цих самих карток. Вельми нудна і монотонна робота. Однак у крамниці можна вже знайти готовий варіант - готові картки з англійськими словами. Але в купленому варіанті не може бути потрібних саме вам слів. Крім того існує безліч комп'ютерних програм, які працюють за таким же принципом. Тільки доведеться постійно сидіти за монітором.
Інший спосіб для запам'ятовування - це асоціації. У кожного свої асоціації. Буває, вони спливають відразу, а буває потрібно їх придумати. Іноді це досить дивні асоціації, головне, щоб ви бачили зв'язок між англійським словом і перекладом.

Best of luck with boosting your vocabulary!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)