Що потрібно знати, приступаючи до вивчення англійської мови

 1. Мовою потрібно займатися кожен день! 
Якщо ви не будете неухильно дотримуватися цього правила, можете і не починати. Нема чого мучити ні себе, ні батьків, ні викладачів. 
«Чому?», - Запитаєте ви. 
А як ми вчили рідну мову? З самого народження ми «займалися» нею щодня. Тобто, спочатку слухали оточуючих, потім намагалися говорити (причому, вимова спочатку було жахливою!), а всі, кому не лінь, нас постійно поправляли ... І років отак до 2-3 (залежно від здібностей), почали вже якось висловлювати свої думки по-українськи. А тепер уявіть собі, що до дитини застосують «стандартний підхід школярів і студентів» - заняття ні добре, ні зле, та й то через раз. І щоб навчити дитину українській мові, до неї, наприклад, запросять репетитора. Репетитор буде приходити до дитини два-три рази на тиждень на півгодини-годину. І, як завжди: іноді буде хворіти маленький учень, іноді - репетитор, а іноді уроки будуть потрапляти на свята. Самі ж батьки зі своїм чадом розмовляти не будуть. Тобто, коли немає уроків - в дитячій кімнаті буде повна тиша. (Для чистоти експерименту радіо і телевізора там теж не буде.) Як ви думаєте, коли при такому підході наша гіпотетична дитина заговорить по-українськи? 

2. На самому початку вивчення англійської (приблизно, перший тиждень чи навіть два) ви можете і  не побачити значних результатів своїх зусиль 
Уявіть собі, що ви вирішили зайнятися своєю фігурою, прибрати животик, накачати м'язи рук, або навіть «відкоригувати форму сідниць». Ви купуєте тренажери, гантелі або записуєтеся у фітнес-клуб. І кожен вечір після занять підходите до дзеркала ... Але чудес не буває, і в перші дні ви не помітите змін. Так чому ж ви думаєте, що після кількох занять англійською ви вже будете читати Стівена Кінга (або хоча б Вінні Пуха) в оригіналі? Все-таки, наш мозок влаштований набагато складніше, ніж наші м'язи. Проте не занепадайте духом ,не опускайте руки і не вважайте себе безнадійним невдахою...

3. НЕ МОЖНА вивчати тільки розмовну мову, не вивчаючи при цьому граматики. 
Ну, добре ... можна. Але от тільки дайте відповідь на таке питання: «Хто володіє розмовною мовою, не знаючи при цьому ні одного граматичного правила?» Правильно, дошкільнята! Вони балакають рідною мовою (і навіть більш-менш правильно), не замислюючись про всі ці відміни, відмінки і «третю особу однини». Але не забувайте, скільки часу (близько двох років щоденних занять) і в яких умовах (цілковите «занурення»), ці самі дошкільнята освоюють цю розмовну мову. 

4. Мову НЕ МОЖНА вивчити і «відкласти на поличку» до тих часів, коли вона знадобиться 
Навіть рідну мову люди забувають, коли перестають нею користуватися. Згадайте, наприклад, прототип Робінзона Крузо Олександра Селькірка. Пробувши на безлюдному острові близько чотирьох років, він розучився говорити. Коли його, нарешті, врятували, Селькірк тільки мукав і лише через кілька днів зміг розповісти, хто він такий і що з ним сталося. «Але він все-таки згадав мову, і всього через кілька днів!», - можна заперечити. Так, згадав ... Але не забувайте, що це була його рідна мова, якою він «займався» з народження протягом 28 років (стільки йому було, коли він опинився на цьому самому острові). 
Так само, до речі, не можна вчити мову з перервами на канікули. Візьмемо того ж Селькірка. Можна сказати, що він «вивчав» мову 28 років, а забув за 4 роки. Виходить, сім до одного. Значить, якщо ви будете вчити мову кожен день протягом навчального року (це 9 місяців з вересня по травень), а на літні канікули вирішите відпочити, то забудете все, що вивчили до середини липня!  Слово "забудете" тут можна розуміти як те, що мова переходить в пасив, тому пригадування необхідних лексичних чи граматичних одиниць цілком можливе, але займе певний час.

5. Під вивченням англійської мови розуміється не тільки заучування правил і слів, але і багаторазове механічне ПОВТОРЕННЯ ВПРАВ 
Тобто, вам потрібно буде не тільки розуміти і вчити всілякі правила і слова, але і формувати навик (добиватися автоматизму) їх застосування. 
Можна навести таке наукове пояснення даного терміну: 
"Навичка - дія, сформована шляхом повторення і доведена до автоматизації. Вироблення вмінь (навиків) - це процес, який досягається шляхом виконання вправ (цілеспрямованих, спеціально організованих дій, що повторюються)." 
Завдяки вправам спосіб дії вдосконалюється і закріплюється, тому говорять про формування навичок. Показниками наявності навику є те, що людина, починаючи виконувати дію, не обдумує заздалегідь, як вона буде її здійснювати, не виділяє з неї окремих особистих операцій. Завдяки формуванню навичок дія виконується швидко і точно, і можна сконцентруватися на розвитку та отриманні нових знань, умінь і навичок.

Отже, зі всіх правил-порад можна зробити висновок, що для успішного вивчення мови потрібно насамперед наполегливо, цілеспрямовано і систематично працювати над усіма видами мовного, граматичного, фонетичного матеріалів, докладати якнайбільше зусиль до засвоєння нових правил і слів.
Успіхів Вам у вивченні іноземної мови!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)