Визначте хворобу по своїх нігтях

Часто навіть при біглому погляді на людину можна визначити, чи добре вона себе почуває. Нас видає занадто багато: хода, погляд, стан шкіри, волосся, зубів ... Не менше значення в цьому ряді має стан наших нігтів. 
Навіть не будучи лікарем, легко здогадатися, що, наприклад, якщо у жінки нігті з глибокими борозенками  і розшаровуються, то можуть бути проблеми з обміном речовин.

Кожен палець пов'язаний з певним органом. Про це добре обізнані послідовники су джок терапії. 
Великий палець пов'язаний з мозком і черепом, 
вказівний - з легенями, 
середній - з тонкою кишкою, 
безіменний - з нирками, 
мізинець - з серцем. 
Тому білі цяточки на безіменному пальці вказують на відкладення кальцію в нирках, а на вказівному - на скупчення кальцію в легенях. Білі цятки на всіх нігтях можуть сигналізувати: організм відчуває нестачу цинку, є неполадки в центральній нервовій системі. Жовті плями можуть бути ознакою порушення функцій мозку. 
Найбільше на стан нігтьової пластинки впливають гіповітамінози: від нестачі вітамінів A, E, C нігті починають розшаровуватися й ламатися. Втім, цьому може бути декілька причин: нестача заліза, цинку, селену або кальцію; вплив агресивних чистячих засобів; довге перебування у вологому середовищі.

Слабкі, ламкі нігті частенько зустрічаються у жінок, які захоплюються дієтами. Нігті ті ще гурмани: їм подавай збалансований раціон. Для міцності й краси потрібно, щоб їх господиня отримувала достатньо молока, м'яса, птиці, яєць, риби, овочів, зелені і фруктів. Ні в якому разі не можна відмовлятися від помірної кількості рослинних і тваринних жирів. Нігті дуже люблять квасолю, зелений горошок, вівсянку і горіхи. 
Такої правильної і смачної дієти треба обов'язково дотримуватися модницям, які прагнуть відростити довгі нігті: на кожен зайвий міліметр манікюру організм витрачає чимало цінних вітамінів, мінералів і амінокислот. 
Нестача вітаміну С або фолієвої кислоти може провокувати появу коричневих цяток на поверхні нігтів. 
Поява поздовжніх борозенок на нігтях може говорити про наявність в організмі вогнища хронічного запалення або про серйозну нестачу білка. Поперечні борозенки часто з'являються внаслідок інфекційного захворювання, або важкого стресу (наприклад, перенесеної операції або тривалої дієти). 
Часто на нігтях з'являються численні білі цяточки - ознака нестачі цинку або зайвого вмісту цукру в крові. Якщо вони довго не проходять, слід звернути увагу на стан серцево-судинної системи.
Зміна кольору нігтів - серйозна діагностична ознака, за умови, що вона не викликана курінням або використанням темного лаку без основи під лак. Пожовтіння може свідчити про захворювання печінки і жовчного міхура, а потемніння і розм'якшення нігтьової пластини - показник анемії і порушення кровопостачання кінчиків пальців. Яскраво-червоне забарвлення вказує на надлишок червоних кров'яних тілець. Блакитно-фіолетове, як і синє - говорить про слабке серце. Блідий колір нігтів - натяк на анемію.

Довгі лінії на нігтях - "барахлить" система травлення. 
Поперечні жолобки вказують на погане харчування або на запущені хвороби. 
Іноді нігті бувають виступаючими, опуклими, схожими на цибулину або барабанні палички. Такий стан нігтів - свідчення слабкості серця і легенів. 
Організму бракує заліза, коли ніготь має форму ложки і увігнутий так, що може утримати краплю води. Увігнуті нігті також попереджають: їх власникові алкоголь протипоказаний. 
Короткі плоскі нігті вказують на захворювання серця. Власників таких нігтів відрізняє підвищена чутливість до задишки, вони погано переносять спеку, швидко втомлюються. 
Великий розмір лунки (півмісяця, розташованого біля основи нігтя) - свідчення тахікардії, а її відсутність - неврозу серця. 
Великі опуклі нігті зустрічаються у хворих на туберкульоз. 
Плоскі викривлені нігті бувають у людей, які страждають на астму, бронхіт. 
Сплющено-роздроблені нігті - підказка: в організмі поселилися глисти. 
Ламкі жолобки на нігтях - вапняні відкладення на стінках судин. 
Розшарування на нігтях, що нагадують відкладення солі - захворювання шлунково-кишкового тракту. 
Видовжені нігті - часта ознака цукрового діабету. 
Ніготь безіменного пальця у вигляді півкола - патологія нирок. 
Мигдалеподібні прожилки, мов хвилі на нігтях - можливий ревматизм. 
Смужки і вкраплення на нігті - захворювання селезінки і тонкого кишечника. 
Нігті трикутної форми зустрічаються у людей із захворюваннями хребта і спинного мозку. 
Дірчастий ніготь - патологія селезінки. На неї ж вказує і плоский ніготь з піднесенням на вказівному пальці.
Звичайно, наведені симптоми дуже умовні - при підозрі на будь-яке захворювання необхідно звернутися до фахівця. Це лише ті орієнтири, які потрібні для того, щоб не втратити здоров'я у вічній гонитві наших буднів, адже найчастіше, все, що нам потрібно - просто бути трохи уважнішими до самих себе ... 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)