МИСТЕЦТВО СПІЛКУВАННЯ (розробка виховної години)

   Кожна людина зацікавлена в тому, щоб уміти правильно говорити, оскільки – це дає можливість установлювати й підтримувати добрі стосунки з людьми в різних колективах: у сім'ї, в школі, на підприємстві, в громадських та інших організаціях. 

   Сьогодні ми поговоримо про те, як опанувати основи психологічних знань, які слід використовувати у сфері спілкування з людьми, щоб краще їх розуміти, про що саме говорити у вузькому колі, на нарадах, як побудувати й виголосити промову перед широкою аудиторією. 
   Щоб навчитися правильно говорити, потрібні три основні передумови, а саме: володіти технікою мовлення, знати головні психологічні засади стосунків між людьми і, що найголовніше – мати що сказати! Бо чи ж потрібно було б людині вміння красномовно висловлюватись, якби їй нічого було сказати? 
   Для того, щоб вас уважно слухали (у вузькому колі чи широка аудиторія), необхідно завжди мати в запасі щось нове, причому розповідати цікаво, захоплююче. А для цього треба бути спостережливим, стежити за подіями не тільки у своїй країні, а й у всьому світі, цікавитися громадським і політичним життям, культурою і спортом, наукою і технікою, любити природу, мати певні захоплення і заняття. Знання, інформацію, події слід сприймати таким чином, щоб пізніше ними можна було поділитися з друзями, знайомими, співробітниками, слухачами під час лекції. 
   Для того, щоб навчитися добре, змістовно говорити, необхідно постійно збагачувати свої звання й досвід, удосконалювати освіту, інакше кажучи, всебічно розвивати свою особистість. Успіхів у праці та стосунках з людьми ви досягнете лише тоді, коли постійно працюватимете над собою. Адже вміння добре говорити завжди розвивається одночасно з розширенням політичного, культурного та професійного кругозору. Ви не зможете виявити себе в малому чи великому колективі, якщо повторюватимете лише те, що чули від інших. 
   Людина, що вміє правильно говорити, легко встановлює стосунки зі своїми близькими, з іншими людьми довкола себе, знаходить собі справжніх друзів, товаришів, супутника в житті... Завдяки цьому вона дістає задоволення від життя. Адже самотні люди щасливими не бувають. 
   Наприклад, ви не повністю задоволені життям. Причиною цього нерідко є те, що ви не зуміли встановити добрих стосунків з людьми, які вас оточують. 
   Деякі люди, особливо молоді, відчувають нерішучість, навіть страх, знайомлячись з новими людьми. В товаристві незнайомих людей вони ніяковіють, мовчать, не знають, про що говорити. Через свою боязкість та мовчазність вони самі собі здаються нетямущими і тому уникають ситуацій, в яких могли б познайомитися з людьми, які багато, знають і вміють цікаво розповідати. 
   Таким людям треба рішуче подолати свою скованість, якщо вони не хочуть стати одинаками, внаслідок відсутності контактів з оточенням. Саме життя постійно вимагає знайомства з новими людьми, спілкування з ними. Хто боїться першим зробити крок, щоб познайомитися з кимось, тому важко навчитися добре говорити. 
   Представлення під час знайомства
   Приходимо ми до своїх знайомих і бачимо там людину, якої не знаємо. Нас знайомлять з нею. Той, хто знайомить двох людей між собою, повинен не тільки назвати їх імена (щоб вони не запитували одне одного, як кого звати), а й подати короткі відомості про осіб, яких знайомлять, принагідне згадавши про їх спільні інтереси. 
   Знайомлення повинно відбуватися приблизно так: "Це – Карел Новак, а це – Ярослав Шмід. Пан Новак працює конструктором будівельних машин. Пан Шмід, як я вже колись вам говорив, пане Новаку, працює плановиком на заводі будівельних матеріалів. Крім будівництва, ваші інтереси збігаються ще й у тому, що обоє ви любите грати у шахи". 
   Правильне знайомлення не обмежується лише оголошенням імен осіб, яких рекомендують одна одній: адже чим більше відомостей буде подано про одну й другу особу, тим легше їм буде встановити контакти між собою. 
   На жаль, коли знайомлять людей, не завжди про це пам'ятають. Тому особам, які щойно познайомилися, не залишається нічого іншого, як розповідати самим про себе, щоб надолужити брак інформації. Не забувайте під час такого взаємного пізнання поводитися тактовно. Бо якщо ми звертаємося до рекомендованої нам особи з великою кількістю запитань, у тому числі й особистого характеру, то можна поставити її в незручне становище. 
   Щодо цього пам'ятаймо важливу засаду, якої треба дотримуватися не тільки під час знайомства, а й надалі. Якщо ви хочете порушити в розмові питання, які друга особа може розглядати як надто особисті, то вам краще спершу розповісти про себе. 
   Скажімо, не можна ставити одне запитання за другим, так, наче ви допитуєте людину, наприклад: 
   – Де ви живете? 
   – Який ваш фах? 
   – Скільки ви заробляєте? 
   – Скільки у вас дітей? 
   До того ж питати будь-кого про його зарплату нетактовно. Якщо ж ви все-таки хочете дізнатися про заробіток співрозмовника, то зробити це можна інакше. Розповівши про свою роботу, ви називаєте свою зарплату і тоді запитуєте: "А яка середня зарплата у вашій установі?" Той, кого ви запитуєте, має можливість відповісти на це запитання загальною фразою. Якщо ваш співрозмовник не вважає дані про свій заробіток особистою справою, то він спокійно вам відповість. Водночас це запитання дасть йому можливість уникнути відповіді. 
   Під час знайомства з іншою людиною радимо якомога швидше виявити спільні інтереси. Якщо той, хто познайомив людей, не згадав про те, що обидві особи люблять грати в шахи, то мине чимало часу, перш ніж виявиться, що в цих людей спільне захоплення. Через те доцільно, крім основних відомостей, сказати дещо і про свої інтереси, наприклад: "Я люблю симфонічну музику, люблю грати в шахи, а у вихідні займаюсь городництвом та садівництвом". Якщо інтереси вашого співрозмовника в чомусь збігаються з вашими, то це виявиться відразу: він тут-таки почне з вами про це говорити. І от двоє людей, які на початку вечора ще не знали одне одного, ідуть з дому господаря разом, розмовляючи як давні знайомі. 
   Мета перших фраз під час знайомства полягає в тому, щоб виявити спільні інтереси і справи. Як тільки цього буде досягнуто, розмова почне розвиватися сама собою. 
   Теми розмов
   Про англійців кажуть, що вони надто часто говорять про погоду. Хоч це і досить нудна тема для розмови, зате безпечна в тому розумінні, що вона навряд чи призведе до розходжень у поглядах, чого під час знайомства слід уникати. Бо ж малоймовірно, що ви зумієте встановити контакти з людиною, почавши знайомство з суперечки. Якщо мова зайде про музику, то один із співрозмовників може виявитися прихильником класичної музики, а другий – сучасної; подібною може виявитися ситуація і в розмові про мистецтво. Розговорившись про футбол, співрозмовники раптом виявляють, що один з них уболіває за "Динамо", другий – за "Спартак" тощо. Тож не дивно, що люди під час випадкового знайомства в поїзді чи автобусі віддають перевагу нейтральним темам, наприклад, розмові про погоду. 
   Під час знайомств жінки і чоловіки звичайно торкаються різних тем: чоловіки частіше говорять про економіку, політику, спорт; натомість жінок більше цікавлять приватні сторони життя, особливо діти, усе, що з ними пов'язане (наприклад, школа, здоров'я, харчування, ведення домашнього господарства), одяг, мода тощо. 
   Якщо ви обираєте для розмови тему, яку не можна назвати повністю нейтральною, будьте обережні, щоб не образити інших. Тема відпустки, здавалося б, абсолютно нейтральна. Та ось ви починаєте описувати свою подорож до Італії чи до Єгипту, яку можете дозволити собі завдяки тому, що не маєте дітей, або й тому, що з дружиною добре заробляєте. Чи викличе це приємні відчуття у тих, хто не має таких можливостей? Все залежатиме від того, як ви розповідатимете. Якщо високодумно наголошуватимете, в яких розкішних готелях ви мешкали, чого собі накупили і та ін., то приємного враження на свого нового знайомого (знайому) ви не справите. Якщо ж розповідатимете про різні веселі пригоди та історії під час подорожі, то цим ви зацікавите свого співрозмовника. При цьому наприкінці можна зауважити, що подорож по далекій чужині втомлива і що відпустка вдома має свої переваги. Після цього ви з цікавістю запитуєте, де провів свою відпустку ваш новий знайомий (знайома) і уважно його (її) вислуховуєте. 
   Випадкові зустрічі
   Часом ви знайомитеся з новими людьми самі, без рекомендації з боку третіх осіб. Нові знайомства відбуваються за найрізноманітніших обставин: у поїзді, в залі чекання, за столом у ресторані... Та чи інша ситуація, звичайно, спрямовує розмову в певному напрямі. В поїзді звичайно говорять про мету поїздки, в лікарні – про різні хвороби, в ресторані – про кухню. Одні за таких обставин виявляються надто говіркими, інші уникають розмов. Щоб не набридати сусідові, спершу можна зробити лише одне зауваження, а після цього трошки помовчати. Якщо сусіда зацікавить ваше зауваження, він продовжить розмову сам, якщо ж ні – розмову варто припинити. 
   У таких випадках ідеться скоріше не про нові знайомства, а про розмови з незнайомими людьми. Люди, що зустрічаються в поїзді, автобусі, в залі чекання, як правило, більше не бачаться, за винятком хіба що поодиноких випадків, коли у співрозмовників виявляється стільки спільних інтересів, що вони вирішують продовжувати знайомство. Психологи виявили досить цікаву прикмету таких випадкових знайомств і розмов. З випадковими співрозмовниками люди говорять набагато відвертіше, ніж зі своїми давніми знайомими та приятелями, і розповідають те, чого своїм приятелям ніколи б не сказали. В розмовах зі своїми давніми знайомими вони, наприклад, соромляться говорити про те, скільки неприємностей завдає їм їхній син чи донька і як вони розчарувалися у своїх дітях. Натомість під час випадкової зустрічі в поїзді вони, як то кажуть, "виливають душу", бо знають, що з тією людиною ніколи більше не зустрінуться. Це психологічне явище, до речі, допомагає проводити бесіди і під час соціологічних досліджень. Опитувана особа в даному разі може говорити про інтимні справи відвертіше, ніж за інших обставин, оскільки знає, що людину, яка проводить опитування, вона більше ніколи не побачить і її інформація не буде поширена далі. 
   Як навчитися встановлювати контакти з людьми
   Навчитися встановлювати контакти з людьми нелегко. Насамперед треба подолати боязкість або ж нерішучість. Для цього потрібно, по-перше, цікавитися людьми, їх життям, а по-друге, використовувати кожну нагоду для спілкування. Спілкуйтеся за принципом Емерсона. "Кожен, з ким я стикаюсь, – говорив він, – має в чомусь перевагу переді мною. Саме цього я й хочу від нього навчитися". Бо якщо поводитися зарозуміло і ставитися з погордою до інших людей, вважаючи їх не вартими уваги, то встановлювати контакти надзвичайно важко. Уявіть собі людину, яка відмежовується від усіх, вважає себе генієм, а потім раптом дивується, чому це вона в тій чи іншій сфері відстає від інших. Річ у тому, що у тих "інших" більше друзів, а отже, й інформації, без чого досягти успіхів у житті дуже важко. 
Нагод для спілкування може бути безліч. Ось ви чекаєте, наприклад, у коридорі установи, поки прийде потрібний вам працівник. Біля вас столяр полірує письмовий стіл. Ви з цікавістю спостерігаєте його роботу і запитуєте про деякі деталі. Він розповідає вам, якими засобами краще полірувати світлий дуб, а якими – березу. А якщо вдома у вас є стіл, який теж треба відполірувати, то ви зацікавлено слухаєте, як це найкраще зробити. 
Будь-яка людина має в чомусь перевагу перед вами. То чи ж не цікаво дізнатися, в чому саме? Пригадую одного архітектора, з яким я познайомився ще за молодих років. Ми провели з ним разом цілий тиждень. Він мені розповів багато цікавого про своє життя, роботу, а я йому все про себе. Користь від розмови була взаємна. 
Повернімося, однак, до теми про те, як навчитися встановлювати контакти з людьми. Як ми вже зазначали, треба подолати сором'язливість і буквально щодня шукати нагоди для встановлення нових і нових контактів. Якщо досі ви не наважувалися познайомитися з людьми через свою нерішучість, то поставте собі за мету щодня заводити розмову хоча б з однією людиною. Чим частіше ви розмовлятимете з людьми, тим швидше набудете досвіду, який підказуватиме вам, як діяти в таких ситуаціях. Ви переконаєтеся, що люди, їхні думки й переконання завжди чимось цікаві, і тому їх не можна недооцінювати. 
А починати треба з розмов удома, у своїй сім’ї, вести їх цікаво, на різні корисні теми. Тут уже вам нема кого і чого боятися. Якщо ви хочете цікаво розповісти якусь історію чи пригоду, спробуйте це зробити серед своїх близьких. Після цього не будете боятися повторити те саме в товаристві. 
Члени вашої родини гідно оцінять вашу увагу до них і спроби розважити їх. Бесіди в сімейному колі, крім того, сприяють поглибленню і зміцненню взаємин. 
   Що допомагає встановлювати контакти, між людьми
   Зверніть увагу на те як люди довкола вас встановлюють контакти з іншими людьми, в тому числі і з вами, і ви переконаєтеся, що той, хто має до цього хист, застосовує або всі, або деякі з наведених нижче способів. 
   1. Насамперед він намагається якомога швидше знайти спільні інтереси, викликати враження, які збігаються з його власними тощо. Наприклад, обидва народилися в одному місті, діти вчаться в одній школі, обидві сім'ї мешкають в одному кварталі, проводять відпустку в тому самому місці та ін. 
   2. Важливою прикметою людини, яка вміє налагоджувати контакти з іншими людьми, є дружнє до них ставлення. Під час розмови така людина доброзичливо посміхається і тим самим запобігає виникненню у співрозмовника почуття настороженості. 
   3. Ініціатор знайомства говорить зі співрозмовником, як з рівним. Він ніколи не виявляє зверхності, яка б могла випливати, наприклад, з того, що він займає вищу посаду або має більш високу освіту. 
   4. Виявляє щиру зацікавленість до другої особи і дуже уважно слухає її. При цьому він не поглядає на годинник, не роздивляється довкола, а зосереджує всю свою увагу на партнерові. Він уміє добре слухати і доречними запитаннями заохочувати співрозмовника продовжувати бесіду. 
   5. Знає як забезпечити встановлення сталих і приємних для обох стосунків. 
   6. Уміє пристосуватися до поведінки людини, з якою говорить, та її термінології. 
   Будь-яка людина має в чомусь перевагу перед вами. То чи ж не цікаво дізнатися, в чому саме? Пригадую одного архітектора, з яким я познайомився ще за молодих років. Ми провели з ним разом цілий тиждень. Він мені розповів багато цікавого про своє життя, роботу, а я йому все про себе. Користь від розмови була взаємна. 
   Повернімося, однак, до теми про те, як навчитися встановлювати контакти з людьми. Як ми вже зазначали, треба подолати сором'язливість і буквально щодня шукати нагоди для встановлення нових і нових контактів. Якщо досі ви не наважувалися ознайомитися з людьми через свою нерішучість, то поставте собі за мету щодня заводити розмову хоча б з однією людиною. Чим частіше ви розмовлятимете з людьми, тим швидше набудете досвіду, який підказуватиме вам як діяти в таких ситуаціях. Ви переконаєтеся, що люди, їхні думки й переконання завжди чимось цікаві, і тому їх не можна недооцінювати. 
   А починати треба з розмов удома, у своїй сім'ї, вести їх цікаво, на різні корисні теми. Тут уже вам нема кого і чого боятися. Якщо ви хочете цікаво розповісти якусь історію чи пригоду, спробуйте це зробити серед своїх близьких. Після цього не будете боятися повторити те саме в товаристві. 
   Члени вашої родини гідно оцінять вашу увагу до них і спроби розважити їх. Бесіди в сімейному колі, крім того, сприяють поглибленню і зміцненню взаємин.

Пам'ятка для тих, хто прагне навчитися уміло 

спілкуватися
   • Ставлення людей до вас ніби віддзеркалює ваше ставлення до них. Усміхайтеся – і вони усміхатимуться у відповідь, а якщо дивитися на них насупившись, вони відповідатимуть тим же. 
   • Хто любить людей, того й люди люблять. 
   • Приязність здебільшого впливає на людей так само як і усмішка. 
   • Виявляючи дружнє ставлення до людей: 
   - ставтеся позитивно до всіх людей довкола вас; 
   - не чекайте, доки вони виявлять до вас свої симпатії; вважайте, що ви їм уже сподобалися; 
   -виявляйте ініціативу в приязному ставленні до інших; 
   -вітайтеся й усміхайтеся перші; 
   - намагайтеся вести розмову в довірливому тоні; 
   - наголошуйте на тих питаннях, в яких ваші погляди збігаються. 
   • Цікавтеся людьми, що вас оточують, їхньою роботою, турботами й радощами. 
   • Ніколи не користуватиметься популярністю той, хто не виявляє зацікавлення справами інших людей. 
   • Розмови на теми спільних інтересів і занять дуже зближують людей. 
   • Нас притягують до себе люди, які поділяють наші інтереси і думки. 
   • Учіться ставити себе на місце іншої людини. 
   • Вживайте якомога більше слів, які підкреслюють шанобливе ставлення до людей: "даруйте", "перепрошую", "дякую", "будь - ласка" тощо.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)