Як краще вчити нові слова з іноземної мови

Запитання "Як вчити нові англійські слова?", а точніше, "Як ефективно, швидко і якісно запам'ятовувати нові слова?" рано чи пізно виникає практично у всіх, хто починає вивчати іноземну мову. Питання цілком природне, тому що від того , наскільки швидко буде знайдена правильна відповідь, залежатиме успіх оволодіння мовою.
Зараз існує безліч способів і прийомів заучування нової лексики, досить поглянути на літературу з цієї теми і на ресурси в Інтернеті. Залишимо осторонь тему агресивного впливу на підсвідомість, оскільки вивчення іноземної мови - це звичайний процес пізнання нової області, тому будь-яке насильницьке форсування просто недоцільне. Зрозуміло, що методи, про які йтиметься далі, не можна вважати абсолютно і єдино правильними, але саме вони застосовуються на практиці частіше за все, і саме вони довели і продовжують доводити свою ефективність.
Звичайно, у кожного з методів є позитивні і негативні сторони, і в кожному конкретному випадку ми самі вирішуємо, що для нас найкраще. Іншими словами, ми обираємо свій власний метод: комусь підійде варіант складання списку, а комусь крім складання списку буде потрібно записати кожне з слів по кілька разів. Але, перш за все, потрібно вирішити для себе, що немає такого поняття, як "погана пам'ять", є незнання особливостей своєї пам'яті. У кожному конкретному випадку слід обов'язково вибирати те, що виявиться більш дієвим. А це перевіряється шляхом спроб і помилок або спеціальним тестом, який допоможе визначити тип пам'яті.
Якщо у вас поки немає свого перевіреного способу, для початку слід спробувати всі п'ять запропонованих методів.

Тепер коротко обговоримо, які позитивні і які негативні сторони є у кожного зі способів.

Складаємо список
Список зручний своєю простотою, наочністю і гнучкістю: його можна доповнювати, вносити зміни. Його легко зберігати в комп'ютері, неважко носити з собою в роздрукованому вигляді. Якщо слово вноситься до списку з перекладом і прикладом англійською мовою, гарантія того, що слово швидко запам'ятається, досить висока. Головний недолік полягає у властивості будь-якого списку, особливо довгого, - він втомлює.

Заводимо картки зі словами і періодично 
переглядаємо їх
Непоганий метод для початківців, і краще заповнювати картки самому від руки (відмовившись від готових, друкарських). Основна перевага методу в тому, що періодичне переглядання допомагає повторювати слова не тільки ізольовано, але і в контексті. Ще раз підкреслюю, що слово не повинне бути ізольованим, потрібно записати речення або хоча б фразу з ним, тобто дати ілюстрацію. До недоліку можна віднести громіздкість, адже навіть 1000 карток (лексичний мінімум) займає чимало місця. Звичайно, можна виписувати на картку не одне слово, а кілька, об'єднаних у смислову групу, наприклад, дні тижня, овочі, фрукти, і т.п., але тоді доведеться відмовитися від прикладів.

Записуємо і слухаємо аудіофайл
Метод можна назвати принципово важливим не тільки для запам'ятовування слів, а й для тренування розуміння на слух. До речі, саме цей навик, якщо не розвивати його з самого початку, може опинитися в подальшому слабкою ланкою. Крім цього, добре доповнювати прослуховування повторенням слова вголос, користь від такої вправи важко переоцінити. Ви запитаєте: "Скільки разів повторювати?". Відповідаю: "Стільки, щоб ви могли повторити слово легко, без напруження і пам'ятали точний зміст".

Пишемо і одночасно промовляємо слово
Ще в студентські роки в особливо "важких" випадках, коли якесь слово ніяк не запам'ятовувалося (таке трапилося, наприклад, зі словом precipitation), я особисто змогла оцінити дієвість цього методу і час від часу користувалася ним. Те ж саме у випадку необхідності і зараз рекомендую свої студентам. Але тут треба мати на увазі, що практикувати цей метод досить утомливо, потрібно терпіння і завзятість. Але він завжди допоможе, якщо ніщо інше не підходить.

Складаємо речення з новим словом
На жаль, цей метод, як і у випадку з аудіофайлами, не користується особливою популярністю. Поза всяким сумнівом, він найскладніший і трудомісткий, але без нього неможливо відчути слово в контексті, воно буде залишатися ізольованим. Тому хоча б одне коротке речення потрібно скласти, необов'язково на папері або комп'ютері, можна вимовити речення вголос.

Яка поставлена ​​мета?
Тепер подивимося на розширення словникового запасу з іншого боку. Чи знаємо ми, для чого потрібні нові слова? Що є пріоритетом у вивченні?
· Якщо вам потрібна мова тільки для того, щоб читати і вести листування, то й займайтеся цим: записуйте нові слова окремо і в реченнях. Тільки так вони стануть активними і опиняться "на кінчику пера", коли виникне необхідність щось терміново написати.
· Якщо англійська мова потрібна для того, щоб говорити і розуміти, то без багаторазового прослуховування і промовляння нових слів ніяк не можна обійтися. Тут принципово важливо домагатися правильної вимови і правильного наголосу, інакше нове слово так і залишиться незнайомим і незрозумілим. Як ви думаєте, чи дізнаємося ми в усній мові слово these [ði: z], якщо будемо постійно вимовляти його як [ziz]?
· Якщо потрібно вміти практично все: читати, писати, говорити і розуміти на слух, значить, заучувати нові слова потрібно також комплексно, тобто записувати слова, прослуховувати і промовляти їх. Тільки так можна добитися потрібного нам ефекту.

Навіщо перекладати на рідну мову
Дискусійна тема, але, на мою думку, переклад на рідну мову необхідний, особливо на початкових етапах навчання. Саме в цей час відбувається активне накопичення слів, і заради економії часу і впевненості в розумінні точного сенсу краще скористатися рідною мовою.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)