Навчання іншомовній лексиці дітей дошкільного віку


Частина 2. Тренування і повторення

Продовження. Початок теми - тут >>>

На початку заняття, після привітання і активізації необхідних звуків (фонетична зарядка, див. статтю "Навчання іншомовної фонетики дітей дошкільного віку") дуже добре було б повторити пройдене на минулому занятті. Це можна зробити у вигляді мовленнєвої зарядки або гри. Мовленнєва зарядка (warm-up)  - "родичка" фонетичної, вона невелика за обсягом і призначена для повторення, а також для активізації необхідного лексичного та граматичного матеріалу.
Потрібно зауважити, що не завжди мовна зарядка служить для активізації матеріалу, головна її функція - повторення. Якщо на минулому занятті ви розучили з дітьми пісеньку або вірш, обов'язково повторіть їх під час мовленнєвої зарядки. (Хоча короткі вірші можна використовувати і для зарядки фонетичної). Мовленнєва зарядка може мати форму "Питання-відповідь": викладач (або "гість") задає питання дітям або ж діти на прохання викладача задають питання один одному "по ланцюжку". Наприклад, викладач говорить: "Наш гість дуже хоче дізнатися, як у вас сьогодні справи, який у вас настрій, він зараз запитає вас, а ви відповідайте йому". Або: "Давайте дізнаємося один у одного, як ми себе почуваємо. Саша, запитай Іру, як у неї справи". Саша задає питання, Іра відповідає, задає питання наступного дитині і т.д. в цьому прикладі ми повторювали питання "How are you?". Те ж саме можна зробити за допомогою гри. Ігри на повторення багато в чому ідентичні з іграми на тренування навичок говоріння. Тому, якщо ви вибираєте форму гри, скористайтеся будь-якою грою з нижчеподаних. Хотілося б тільки додати, що, оскільки мова йде про початок заняття, ігри краще підбирати такі, які проводяться "на місці" тобто не вимагають вставання і переміщення.
Для тренування навичок говоріння, а ми пам'ятаємо, що головне завдання педагога-дошкільника в навчанні дітей іноземної мови - це навчити дитину користуватися мовою, тобто говорити, використовуються різноманітні ігри. Серед ігор "на місці" можна відзначити такі, як "Їстівне-неїстівне", "Лови м'яч"; а також ігри "Find the ...", "Are you ...?", в яких ведучий з числа дітей переміщається, а всі інші діти сидять на місці.

"Їстівне-неїстівне"
Це гра з м'ячем. Викладач кидає м'яч, називаючи слово. Якщо назване ним слово позначає те, що можна їсти, дитина ловить м'яч, якщо ні, м'яч потрібно відштовхнути. Ця гра може бути і рухливою, тоді діти шикуються в лінію на деякій відстані від викладача. При правильній дії (якщо зловив "їстівне" або відштовхнув "неїстівне") дитина робить крок вперед, при помилці - крок назад. Виграє той, хто швидше добереться до ведучого. На більш "просунутому" етапі ведучим може бути і будь-хто з дітей.

"Лови м'яч"
Теж гра з м'ячем: викладач задає питання і кидає м'яч. Дитина, яка його спіймала, відповідає на запитання. Можна ускладнити гру, придумавши додаткові умови на свій розсуд.

"Find the ..." 
Гра така: вибирається ведучий, він відвертається або виходить за двері. Діти, що залишилися, ховають у кого-небудь іграшку або інший предмет. Завдання ведучого відшукати його, задаючи питання "Have you the ...?"

"Are you ...?" 
Ця гра подібна попередньої. Її відмінність в тому, що діти вибирають, хто буде, наприклад, лисичкою, а ведучий повинен знайти її.

Як бачимо, ігри дуже прості, викладач може сам придумати їх у великій кількості на кожне розучене словосполучення чи групу слів. Те ж стосується і рухливих ігор, я впевнена, вам не складе труднощів самим розробити їх у відповідності з вашим планом або адаптувати відомі вам ігри до ваших занять.

Для прикладу наведемо кілька рухливих ігор.
Котра Година, містер Вовк? 
Гра для тренування числівників. Діти шикуються в лінію на деякій відстані від ведучого і хором задають питання: "What time is it?". "Вовк називає будь-яке число, і діти роблять відповідну кількість кроків, знову ставлять питання ... І так до тих пір, поки не наблизяться до "вовка". Тоді на запитання "Котра година?" він відповідає "Dinner!" (підійде і будь-який інший варіант, близький вам по темі) і ловить дітей, спійманий стає ведучим.

Ігри в колі
Це серія ігор, коли ведучий стоїть в центрі, а діти ходять навколо нього по колу. Можна при цьому використовувати картинки, іграшки та ін.
Наприклад, гра "What is your name?". Діти йдуть по колу, і хором задають питання ведучому: "What is your name?", ведучий відповідає, після чого ведучим стає інша дитина. Запитання можна міняти.
Або гра з картинками. Ведучий в центрі, навколо нього на підлозі розкладені картки. Діти, рухаючись по колу хором задають питання: "Show the ...!" Ведучий показує, викладач контролює правильність, задаючи при необхідності питання "Is it right?". Точно так само можна пограти, використовуючи питання "Give me ...!"  Або будь-які інші відповідно до теми.

Викладачеві в грі відводиться найактивніша роль: він керує діями дітей, допомагає їм з відповіддю, з вибором ведучого і т.д. Все це краще робити на іноземній мові. При першому використанні гри можна скористатися й рідною мовою, але тільки в разі крайньої необхідності. А далі діти легко орієнтуються в знайомій формі і без зусиль розуміють викладача.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)