5 СУПЕРКОРИСНИХ ПРОДУКТІВ

Які продукти вибрати для приготування їжі, щоб вона зберігала корисні вітаміни, необхідні для здоров'я і підтримки імунної системи? Дієтологи рекомендують продукти для приготування гарнірів та інших страв, які допоможуть впоратися з цими завданнями.

1. Морква: доступна і корисна
Особливо багата поживними речовинами, корисними для зору. Зокрема, вона є джерелом бета-каротину - природний антиоксидант, який в організмі в результаті декількох біохімічних реакцій трансформується у вітамін А (з однієї молекули бета-каротину утворюється дві молекули вітаміну А). Останній важливий у здійсненні противірусного захисту організму. Крім того, ретиналь (одна з біологічно активних форм вітаміну А) бере участь у процесах світловідчуття і зору.

Морква містить вітамін К, необхідний для нормального згортання крові і загоєння тканин, а також хром, що беруть участь у багатьох біологічних процесах: наприклад, у регуляції рівня глюкози в крові, в перетравленні їжі (у складі ферментів) та ін.

Вітаміни К і А - жиророзчинні, а значить, найкраще засвоюються в присутності жирів. Варто зазначити, що всмоктування цих вітамінів залежить від багатьох процесів, не тільки від наявності жирів в споживаної їжі, але і від стану травної системи. Існує думка, що моркву можна вживати тільки з рослинним маслом, сметаною та іншими жировмісними продуктами, проте це не так. Вітаміни та мікроелементи всмоктуються в будь-якому випадку, різниця лише в кількості засвоєного.

"Зимовий" рецепт з моркви
8 очищених морквин;
4 зелених яблука (очистити від шкірки);
1 щіпка меленого імбиру.
Моркву і яблука віджати в соковижималці, додати імбир. Сік необхідно вживати відразу після приготування, в холодильнику зберігати не більше 2-3 годин.

2. Цибуля: корисні властивості на любителя
Цибуля містить значні кількості кверцитину, який також є природним антиоксидантом і ймовірно профілактично впливає щодо пухлинних процесів. Крім цього, зміцнює судини, збільшує противірусний захист організму (за рахунок комплексу з іншими речовинами цибулі та вітамінами). Кверцитин впливає на рівень холестерину, запобігає утворенню тромбів.

Знаменитий французький цибульний суп
1 столова ложка сафлорової олії;
1 столова ложка вершкового масла;
3 великих цибулини;
1 кавова ложка цукру;
2 кавові ложки борошна;
600 мл овочевого бульйону (картопля, морква, цибуля);
щіпка чебрецю;
1 столова ложка соєвого соусу;
щіпка чорного перцю.
Вершкове і рослинне масло розтоплюється у великій сковороді, додається цукор, в цій суміші обсмажується цибуля до золотистого кольору. Потім додається мука, і на повільному вогні при помішуванні цибульна заправка готується ще одну хвилину. Потім вливається бульйон, додається чебрець, перець, соєвий соус. Суміш доводиться до кипіння - суп готовий!

3. Авокадо: рідкісний фрукт, багатий ліпідами
Авокадо містить ненасичені жирні кислоти (особливо багате лінолевою кислотою), корисні для підтримки нормального рівня холестерину в крові. Також присутній вітамін Е, антиоксидант, підвищує активність імунних процесів, що нейтралізує важкі метали; вітаміни групи В, бета-ситостерол (природний антиоксидант).

Гуакамоле (страва мексиканської кухні)
2 стиглих авокадо, очищених від шкірки і без кісточок;
сік одного лайма;
2 зубчики часнику;
1 середня цибулина порізана;
2 стиглих помідора без шкірки;
1 стручковий перець без насіння;
1 столова ложка меленого коріандру.
Змішати всі інгредієнти в міксері, прикрасити дрібно нарізаною зеленню.

4. Броколі: овоч, багатий нутрієнтами
Брокколі називають овочем від усіх хвороб. У ньому містяться: вітамін С, корисний для підвищення загальної опірності організму інфекціям, каротиноїди, які беруть участь в обміні речовин щитовидної залози, вітаміни групи В, необхідні для обміну нервової тканини. У складі присутні також рослинні антиоксиданти, що мають профілактичну дію щодо пухлинних процесів.

Соте з броколі
2 столові ложки кунжутної олії;
щіпка свіжомеленого імбиру;
1 невеликий качан броколі;
1 стручок червоного перцю без кісточок.
Порізану капусту брокколі посмажити в олії з додаванням імбиру, в готову страву додати перець.

5. Лимон: все, що потрібно для здоров'я
Про достоїнства лимона можна говорити багато: в ньому міститься у великих кількостях вітамін С, ефірні олії, які надають лимону специфічний аромат і смак. Сік лимона можна додавати у м'ясні і рибні страви, десерти, салати, напої. Не потрібно забувати про такий простий і доступний продукт в холодні зимові місяці: лимон допоможе уникнути гіповітамінозу С (нестачі вітаміну), зміцнить імунітет і зробить страви більш насиченими.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)