Чи потрібно робити з дитини вундеркінда?

Человек, обладающий врожденным талантом, испытывает величайшее счастье тогда, когда использует этот талант. 
Иоганн Вольфганг Гете

Гениальность может оказаться лишь мимолетным шансом.
Только работа и воля могут дать ей жизнь и обратить ее в славу.
Камю А.

Усі батьки охоче помічають в своїй дитині здібності і таланти. Іноді дорослі бачать занадто багато, і дитині доводиться тягнутися до свідомо завищеної планки. Для прикладу, педагог під час уроку в музичній школі промовив фразу: «О, так у вас здібний малюк!» Батьки тут же домовляються про додаткові заняття, сподіваючись, що з часом їхнє чадо стане знаменитим музикантом. І малюк годинами займається музикою під невсипущим оком педагога, мріючи про одне - погратися з ровесниками. Є шанс, що дитина дійсно стане видатним піаністом або скрипалем. Але є й інший шанс: музика для дитини стане перешкодою, що викликає роздратування і образу. Як розвинути здібності дитини, при цьому не зашкодивши їй?

Приклади дітей, що стали геніями
Можливо, такі приклади переконають батьків, які мріють зробити зі своєї дитини вундеркінда, що допомогти малюкові в реалізації здібностей і талантів можна тільки одним способом - не заважаючи йому знайти своє покликання.
Пабло Пікассо якось сказав: «Кожна дитина - художник. Труднощі в тому, щоб залишитися художником, вийшовши з дитячого віку. Я дуже вдячний своїм батькам за те, що в дитинстві вони не намагалися мені вселити любов до живопису, надавши мені можливість вибору. До свого покликання я прийшов самостійно і в свій час». Першу картину Пікассо намалював у шість років. Мама, побачивши інтерес сина до живопису, вирішила найняти йому в наставники художника. Дізнавшись про це, хлопчик розплакався, і питання про навчання відпало. Як нам відомо, Пікассо став знаменитим на весь світ художником. І своє покликання він вибрав самостійно, відповівши на внутрішній душевний порив.
Батько Блеза Паскаля Етьєн Паскаль марив тим, що син піде по його стопах, і самостійно вчив його математиці. Згодом Етьєн зауважив, що синові важко поєднувати заняття математикою з латиною, і прийняв рішення: математикою дитина почне займатися тільки тоді, коли освоїть латинь. Одного разу батько зайшов до сина в кімнату, щоб перевірити, наскільки сумлінно той займається, і з подивом виявив, що замість латині син досліджує ... властивості трикутника.
Подобається це нам, дорослим, чи ні, але часто в дитині прокидається талант не завдяки нашим зусиллям, а всупереч ним. Здібності дитини - це деревце, яке потрібно поливати, але ні в якому разі не примушувати його гілки рости в заданому напрямку.
Гармонійний розвиток - шлях до виховання таланту
Так, яка ж лінія поведінки є найбільш розумною, якщо ви хочете виростити талановиту дитини? Прочитавши безліч думок психологів, педагогів на дану тему, я можу зробити такий висновок: якщо ви хочете, щоб ваша дитина була хорошим спортсменом, навряд чи ви станете вчити її бігати в кількамісячному віці. Це призведе до викривлення хребта та деформації кісток, а не до зміцнення м'язів. Здібності спортсмена  в кількамісячному віці потрібно розвивати іншими способами, наприклад, правильним харчуванням і повноцінним сном. Найправильніша стратегія - розвивати творчі здібності дитини. Дуже важливо, щоб у дитини був різноманітний ігровий матеріал (природний, самобутній, який би своєю незавершеністю створював простір для фантазії). Спільна робота по господарству, замішування тіста, малювання, ліплення - все це сприяє творчому розвитку дитини. Дуже корисні дітям казки, спів і, звичайно, вільна гра, в якій малюк реалізує свої фантазії.
 Ще один аспект виховання здібностей дитини - необхідність прищепити їй вимогливість до себе, самокритичність. Буває, що при перших ознаках виражених здібностей оточення нагороджує дитину статусом зірки. Для малюка це, скоріше, нелегка ноша, ніж заслужена нагорода. Звикнувши до закликів на кшталт «ти кращий за всіх», маленька зірка перестане помічати в собі недоліки і буде зростати у впевненості, що весь світ повинен лягти біля її ніг. Та раптом, якщо у світу буде на цей рахунок інша думка, на дитину, що так і не стала знаменитістю, чекає жорстоке розчарування.
А що, якщо ваша дитина не стане вундеркіндом і не зробить знаменитим ваше прізвище? Хіба ви засмутитеся, дивлячись, як ваше чадо стане просто хорошим фахівцем, гармонійно розвиненою особистістю, а потім - щасливим сім'янином? Природа дуже скрупульозно відміряє талант. А ось щастя доступне кожному.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)