Уроки з розвитку мовлення

З яким нетерпінням батьки очікують перших слів від дитини! Гадають: яким буде найперше: «мама», «тато» або «баба»? А якщо малюк дуже довго розмовляє невиразно - для батьків це суттєвий привід для занепокоєння. Дуже важливо допомогти дитині опанувати мовними навичками, і від батьків тут залежить дуже багато. Перш за все, якнайбільше спілкуйтеся з дитиною, не потурайте її звичкою висловлюватися жестами і уважно слухайте. Ви й не помітите, як у вашій сім'ї з'явиться новий цікавий співрозмовник.

Особливості мовлення дитини
Спілкування з дитиною починається задовго до того, як вона починає вимовляти осмислені слова. Накопичення так званого пасивного словника відбувається вже в піврічному віці. З початку другого року життя дитина засвоює близько двадцяти нових слів на місяць (при цьому вимовляє тільки дев'ять).
Є загальноприйнята (і дуже опосередкована схема), за допомогою якої зазвичай визначають: чи  засвоєння мови відбувається нормальним темпом, чи не відстає маля? Однорічна дитина повинна вміти вимовляти «речення» з одного слова; малюк у віці 2 років повинен вміти скласти речення з двох слів; фрази трирічної дитини складаються з 3-х слів. Тут слід зробити суттєву поправку. «Слово» в розумінні дитини і дорослого - дві різні речі. У логопедії словом вважається комплекс звуків, який міцно закріплений за конкретним предметом, людиною чи явищем. Наприклад, склад «мо» в однорічного малюка може означати «молоко» або «мокро». Якщо раз за разом він вживає «мо» в одному і тому ж значенні, це справжнісіньке слово.
Робити висновки про своєчасність розвитку мови у дитини на основі одного лише кількісного критерію невірно. Кожен малюк індивідуальний, і потрібно з розумінням і спокоєм поставитися до особливостей його розвитку. Оцінюючи мова дитини, потрібно звертати увагу і на обсяг мовлення, яке вона розуміє, коли ви звертаєтеся до неї, і на загальну мовну активність, яка виявляється в мугиканні або спробах що-небудь заспівати.

Загальні рекомендації з розвитку мовлення

Ось кілька рекомендацій, виконуючи які, ви допоможете дитині швидше і легше освоїти мову.
Спілкуйтеся з дитиною. Коментуйте свої і її дії: «Зараз ми одягнемо шапочку і підемо гуляти на вулицю». «А хто це до нас прийшов? Тітка Люда ». «А що ми робили на вулиці? Грали в сніжки. Сніг білий, холодний і мокрий». Проте фахівці не рекомендують спілкуватися з дитиною в «режимі радіо». Щоб малюк засвоїв інформацію, яка надходить із зовнішнього світу, йому потрібно іноді побути наодинці з собою, погратися, подумати.
Після року постарайтеся уникати мови жестів. Спробуйте не реагувати на простягнуту руку і, віддаючи дитині річ, наполягайте: «Скажи: дай!». Поступово ускладнюйте формулювання: «Скажи: мамо, дай яблучко!». Не завадить освоїти такі слова, як «будь-ласка» і «спасибі».
Коли малюк намагається щось розповісти, уважно його слухайте, всім виглядом показуйте свою зацікавленість. Можна дивуватися, перепитувати: «Як-як зробила собачка? Гав-гав? Ну, треба ж, яка хороша собачка ».
Ні в якому разі не замінюйте справжні слова дитячими спрощеннями («Бібіка» замість «машина», «ам-ам» замість «їсти»). Пам'ятайте: дитині важко поки вимовляти слова, але чує він їх правильно. Не вводьте його в оману, спрощуючи.
Коли спілкуєтеся з малюком, говоріть повільно. У потоці ваших слів він повинен встигнути зрозуміти те, що йому відомо.
Частіше читайте дитині казки, в яких окремі фрази повторюються по багато разів, наприклад, «Ріпку» або «Курочку Рябу».
Разом із заняттями мовлення розвивайте дрібну моторику пальців: ліпіть з пластиліну, перебирайте руками гудзики, намистинки, кубики; вивчайте на дотик поверхню різних предметів: гладких, шорстких, теплих, холодних, твердих, м'яких. Розвиток мови - комплексний процес, і підійти до нього потрібно з різних позицій.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)