Чому коти муркочуть?


Важко уявити кішку без муркотіння. Буває, звичайно, що кішка не дуже часто муркоче через особливості свого характеру - і це нам вже здається ненормальним. Саме з котячим мурканням у нас асоціюється домашній затишок і спокій.
Якщо кішка лежить в блаженній млості і муркоче, то це вірний знак того, що не тільки особисто в неї, але і у вашому домі все добре. Ці милі нашим вухам котячі звуки викликають у нас масу позитивних емоцій.

Що ж хочуть сказати кішки своїм мурканням? Та просто те, що вони насолоджуються життям і радіють людському спілкуванню з ними.

Муркотання у кішок в крові. Як тільки кішки народжуються, вони починають муркати. При цьому, муркотіння і смоктання материнського молока відбуваються одночасно, заспокоюючи кошеня і його мати. Коли кішка хоче показати кошенятам, що вони в безпеці, вона муркоче.

У підростаючого кошеняти муркотіння може звучати як заклик до гри - чи не так схоже на дитячі забави? Маленький представник сімейства котячих закликає своїх "однолітків" на веселі побігеньки або спільні ігри.

Коли ми чимось схвильовані, то іноді слухаємо спокійну музику, щоб якось заспокоїтися. Для котика така заспокійлива музика це - його власне муркотіння.

Муркотання - це також і своєрідна мова спілкування. Таким способом кішки можуть заспокоювати навіть один одного, або ж, у випадку будь-якого конфлікту, спробувати задобрити, утримати противника від бійки. Всього лише нехитра "пісенька", а скільки користі і собі, і оточуючим!

Якщо прихилитися вухом до різних місць кішки, що муркоче, то цей звук буде скрізь чути з однаковою силою. По суті, нам і не важливо, чим і як муркоче кішка. Ну але все-таки?

До цих пір вчені та ті, хто люблять кішок, сперечаються на тему того, як функціонує механізм муркотіння у кішок.

Одна з теорій говорить про те, що це відбувається через коливання лже-голосових зв'язок, які знаходяться близько справжніх.

Інше припущення - муркотіння виникає через коливання в легенях кішок.

Цікава й теорія, яка говорить про те, що циркуляція крові в судинах кішки - це причина вібрації в грудній клітці і дихальному горлі. Ці вібрації відбиваються в синусових пазухах черепа, в результаті чого і з'являється муркотіння.

Найпоширеніша думка сьогодні говорить про причину муркотіння як результат ритмічних коливань в гортані кішки.

Будьте уважні, кішки муркочуть не тільки для заспокоєння, іноді це сигнал хвороби кішки. Ні, вона вас не хоче попередити про свою хворобу, вона так лікується.

Не секрет, що, коли ми гладимо кішку, або вона лягла на нас або поруч, у нас стабілізується тиск, проходить головний біль .... Ну а якщо кішка при цьому і муркоче, то ймовірність поправити здоров'я у нас зростає.

Муркотання - це вібрація, яка якимось дивним чином благотворно впливає і на котячий, і на наш організм. Тому муркання для кішки - це ще свого роду і аптечка.

Муркотання може бути різним за ступенем інтенсивності та задушевності. Воно може висловлювати цілий спектр котячих емоцій. Спробуйте уважно поспостерігати за вашим улюбленцем, що муркоче, і тоді, швидше за все, ви почнете більше його розуміти.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)