Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти Людина

Тонкости языка
Ні для кого не секрет, що сьогодні знання іноземної мови - не стільки привілей, скільки життєва необхідність. Практично в кожній солідній компанії, особливо в іноземній, вітається знання однієї-двох іноземних мов на як мінімум середньому рівні (тобто розмовному). На мою думку, знання ще однієї мови, окрім рідної, відкриває безмежні можливості практично у всіх сферах діяльності, якщо людина прагне до більшого успіху і кращого життя в принципі. 



Яка мова модніша? 

Визначитися, яку мову вивчати, в нинішній час не так вже й складно: у кожному місті з населенням понад 20 тис. жителів існують різні мовні школи. Найпопулярнішою іноземною мовою по праву залишається англійська, оскільки це інтернаціональний спосіб спілкування між людьми всього світу. Англійська мова стоїть на першому місці у програмі майже кожного дошкільного, шкільного та інших навчальних закладів. Далі за популярністю ідуть французька, італійська, іспанська та німецька. Окрему нішу в мовних перевагах пострадянських громадян займають східні мови, зокрема, китайська, арабська і японська. 

Крім того, в сучасному суспільстві, де вивчення іноземних мов найчастіше пояснюється бажанням слідувати моді, назбирається чимала кількість бажаючих вивчити менш популярні мови, зокрема слов'янські. До ТОПу-10 затребуваних в Україні слов'янських мов відноситься польська, яка дуже легка у вивченні і просто необхідна у поїздках в країни ближнього зарубіжжя. Крім польської, величезним успіхом користуються болгарська і чеська. 

Більшість компаній звертають увагу на володіння не тільки однією іноземною мовою, а й на наявність поряд з нею ще кількох. Таких, як японська, наприклад. Або китайська. В Україні існують безліч центрів з вивчення японських традицій і ритуалів, де знання мови - істотна перевага. Японські компанії , як і китайські, зацікавлені в українських фахівцях. До того ж ці компанії самостійно вводять обов'язкові мовні курси для своїх співробітників. 

Наведу ТОП-10 найбільш затребуваних мов в Україні: 

1. Англійська; 2. Німецька; 3. Японська; 4. Французька; 5. Іспанська; 6. Італійська; 7. Іврит; 8. Польська; 9. Китайська; 10. Болгарська. 

Способи вивчення мови 

Самовчитель. В кінці 90-х рр. на полицях магазинів почали з'являтися перші самовчителі по вивченню іноземної. Варто відзначити, що бум на навчання мовам припадає приблизно на середину 90-хх, коли в результаті важкої економічної ситуації в країнах колишнього СРСР люди масово почали виїжджати за території рідних держав. Самовчитель був рідкістю, і не всі могли його придбати. Мовних шкіл, як таких, тоді було мало. Зате поступово книжковий ринок поповнювався іноземною літературою. 

І сьогодні такий метод навчання знаходить широке поширення в країнах СНД. Тепер полиці книжкових магазинів і супермаркетів рясніють назвами - «Англійська за рік», «... за місяць», «... за тиждень!», «200 тем для розмовної німецької», «Граматика французької мови в прикладах і таблицях» і т.д. Асортимент іноземної навчальної літератури - величезний. Найпопулярнішим підручником з вивчення англійської в радянські часи і до початку ХХ століття, за яким навчалися як самостійно, так і індивідуально з викладачем, залишався «Англійський крок за кроком» Н.А. Бонк. Ця система навчання ґрунтувалася на якісно новій методиці, мета якої - подати англійську мову в її традиційному вигляді. 

Який плюс в самовчителі? По-перше, порівняно не дорогий спосіб вивчення, по-друге - ви самі визначаєте методику і час занять. Але істотних мінусів теж вистачає. Необхідні високій рівень самоорганізованості, терпіння, витривалість і постійний самоконтроль. Крім того, заняття іноземними мовами вдома один на один з підручником або аудіокасетою не дасть відчути мову і закріпити засвоєні навички в цілісності, а також не дозволить ознайомитися зі специфічними особливостями вимови та граматики в розмові (діалозі, групі тощо). 

Індивідуальні заняття з репетитором. Є найдорожчим і найефективнішим способом навчання через свій індивідуальний підхід. Важливо вибрати хорошого викладача, який разом з вами підбере методику навчання, близьку до ваших цілей і рівня підготовленості. Недоліком такого виду навчання є як дорожнеча навчання (від $ 10 до $ 20 за заняття), так і відданість якомусь одному принципу або підручнику викладання, до яких часто схильні репетитори. 

Мовні школи і курси. Найбільш підходящий спосіб вивчення іноземної мови, якщо ви хочете підвищити всі показники рівня володіння мовою відразу. Вибравши правильну школу з прийнятними методами і спрямованістю навчання, визначивши початковий рівень володіння мовою (що в основному пропонують самі школи), людина має можливість отримати хорошу мовну практику, як усну, так і письмову. Вивчення мови в групах від 5 до 10 осіб буде відмінною можливістю навчитися вільно розмовляти з кількома людьми. Але й мовні школи, маючи висококваліфікованих викладачів та найсучасніші програми, часто не приділяють увагу кожному члену групи, що не сприяє детальному і швидкому вивченню мови. Не всі учасники курсів однаково засвоюють мову. Тому існує ризик, що через відсутність індивідуального підходу клієнт може викинути гроші на вітер. 

Методики навчання мови 

Вибираючи той чи іншій спосіб вивчення іноземної мови, дуже важливо з'ясувати, для чого він потрібен взагалі, щоб набуті за рік-два знання - за місяць не випарувалися. Стимулів може бути багато: з метою загального розвитку, на роботі, для бізнес-поїздок або як засіб спілкування з іноземцями ... 

Методик навчання мови на сьогодні дуже багато, кожна з них представляє в більшій мірі якусь одну сторону вивчення. Перш за все, не забудьте визначити рівень володіння мовою, тобто вашої підготовки. 

Один з методів - граматико-перекладний. Склався до середини ХХ століття. Навчання зводилося до оволодіння граматикою і словником. Метод хороший для людей з сильно розвиненим логічним мисленням, схильним сприймати мову як сукупність якихось формул і схем. Недолік полягає в тому, що він сприяє виникненню мовного бар'єру - вчить не говорити, висловлюючи свої думки, а комбінувати різні слова за допомогою деяких правил. 

«Silent way». З'явився в середині 60-х років як метод мовчання. Суть його в тому, що знання мови спочатку закладено в людині, і саме головне - не заважати учню і не нав'язувати йому свою точку зору. Йдучи до цієї методики, викладач не говорить нічого, а користується складними колірними таблицями, на яких кожен колір позначає певний звук. 

«Total-physical response». Ще один метод фізичного реагування. У його основі лежить твердження, що не можна зрозуміти те, що ти не пропустив через себе. Згідно з цією методикою на перших етапах навчання учень не говорить нічого - просто слухає іноземну мову, щось читає, проте не вимовляє жодного слова на мові, що вивчається. Тільки на наступних етапах він починає вимовляти слова і реагувати на сказане викладачем. 

«Sugesto pedia» - метод занурення. Здобув популярність у середині 70-х рр. Згідно з цією методикою оволодіти іноземною мовою можна тільки ставши, нехай і на час навчання, іншою людиною. Близький до попереднього способу. Всі учні в групі вибирають собі вигадані імена, придумують біографії і таким чином занурюються у світ, що вивчається. Це дозволяє розслабитися, і мова стає максимально схожою на оригінальну. 

Audio-lingual method - аудіо-лінгвістичний метод. Полягає в повторенні на першому етапі почутого слідом за викладачем або фонограмою. І тільки починаючи з другого рівня навчання він може додавати від себе пару фраз. Даний метод знайшов застосування на початку 80-х. 

Альтернативні методи навчання. У 90-і рр. завоювали широке поширення. Найбільш відомим з них є метод Ілони Давидової. Спочатку вважалося, що він заснований на прихованих посланнях, спрямованих в підсвідомість людини. Але пізніше ця думка виявилася помилковою: в основі нього лежить швидке чергування фраз - людський мозок перестає вловлювати різницю між рідною і іноземною мовою, позбавляючись таким чином від страху помилитися. 

***

А от на сьогоднішній день від достатку різноманітних методик, схем, підходів вивчення іноземних мов просто голова йде обертом! Популярне це заняття не лише серед школярів (а особливо їхніх батьків), студентів, працівників іноземних компаній, а й наймолодших представників нашої планети. У багатьох сучасних сім'ях дітей привчають до англійської з дитинства. Це великий плюс, тому що в ранньому віці діти засвоюють майже 90% матеріалу, який дорослі можуть вивчати ціле життя. 

Проте вивчення мов дуже кропіткий і тривалий процес, що вимагає посидючості та постійного повторення. Щоб відмінно володіти мовою, нею потрібно користуватися. Не тільки в процесі занять, в робочих закордонних поїздках або під час ведення переговорів. Мовою треба просто жити і любити її!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як замовити їжу і напої по-англійськи?

Ввічливі прохання англійською мовою

Сценарій Новорічної казки на англійській мові (початкова школа)